Linlased eelistavad erakondi, maaelanikud valimisliite

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Kui Tallinnas ja maakonnakeskustes elavad inimesed eelistavad kohalikel valimistel valida pigem erakondi, siis maapiirkondade elanikud üksikkandidaate ja valimisliite, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse poolt tellitud Emori küsitlusest.

Septembri esimesel nädalal läbiviidud üle-eestilise küsitluse järgi lubas 18. oktoobril hääletada oma kodulinnas või -vallas erakonna poolt 49 protsenti vastanutest, 21 protsenti vastanutest lubas hääletada üksikkandidaadi ja 12 protsenti valimisliidu poolt, 18 protsenti ei osanud öelda, kelle poolt hääletada kavatseb, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Erakondade valijate seas on rohkem mitte-eestlasi, kõrgharidusega inimesi ning 35-50-aastaseid vastajaid. Vaieldamatult kõige kõrgem on toetus erakondadele Tallinnas, kus parteid saavad arvestada 72 protsendi linlaste häältega. Toetus valimisliitudele on kõrgem eestlaste, maakonnakeskustes ja maal elavate inimeste seas.

Uuringust ilmneb, et eestlaste plaan valimistest osa võtta on kõrgem kui mitte-eestlastel olgugi, et kohalikel valimistel saavad hääletada ka mittekodanikud, eestlastest lubab valima minna 53 protsenti, mitte-eestlastest aga 40protsenti.

Aktiivsemalt plaanivad kohalikest valimistest osa võtta maaelanikud ja tallinlased, maakonnakeskustes tõotab valimisaktiivsus seevastu tulla madalam, uuringust ilmneb ka, et mida vanemad on valijad, seda tõenäolisemalt nad ka valima lähevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles