Valimistel kasutatakse öiste häältemuutmiste vältimiseks spetsiaalseid valimiskaste

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Tallinna linnavalitsuse hoones. Esiplaanil laua peal on turvaplommide varustatud hääletamiskast.
Valimisjaoskond Tallinna linnavalitsuse hoones. Esiplaanil laua peal on turvaplommide varustatud hääletamiskast. Foto: Mihkel Maripuu

Vastuseks endise regionaalministri Toivo Asmeri nõudmisele, et eelhääletusel kasutatavad kastid võtta 24 tunniks jälgimisele, märkis vabariigi valimiskomisjoni esimees, et need plommitakse pettuste vältimiseks niikuinii ööseks kinni.

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul oli 2005. aasta kohalike valimiste ajal ja järel üleval palju kahtlusi, et eelhääletuse perioodil vahetatakse öösel sedeleid. «Töötasime seetõttu välja täiesti uue eelhääletuse kasi, mis ööseks nummerdatud turvaplommidega suletakse,» lisas ta.

Nummerdatud turvaplommid peaksid kindlustama selle, et öösel ei saa keegi hääletuskasti nii avada, et sellest hommikul aru ei saa. Sibul lisas, et vaatlejad saavad plommide numbrid üles kirjutada ning tema hinnangul kaotab plommimine ära vajaduse öise veebikaamera järele.

Tänavuste kohalike valimiste ühes kõige tulisemas ja enim teravaid vastastikuseid süüdistusi üle keerutanud kohas - Paldiskis, kandideeriv Asmer teatas täna, et vabariigi valimiskomisjon ei ole piisavalt agar pettuste takistamisel ning tema sõnul on eriti keeruline olukord valimistel Ida-Virumaal ja Tallinna külje all asuvates Harjumaa omavalitsustes.

«On täiesti selge, et kui puudub 24 tundi pidev, avalikkusele nähtav kontroll eelehääletuskasti üle, siis on võimalikud manipulatsioonid ja võltsimised,» väitis ta. «Seda näitab ka statistika, kuna eelhääletustulemus on paljudes omavalitsustes kahtlaselt teistsugune kui korralisel valimispäeval ja seda väga suure amplituudiga.»

Asmeri sõnul on seetõttu tehtud vabariigi valimiskomisjonile ettepanek eelhääletamiskasti ööpäevaseks valveks ning selleks võiks kasutada veebikaamera abi.

Samuti pole tema sõnul sobilik see, et kord, kus kohaliku valimiskomisjoni paneb paika parajasti kohalikku omavalitsust juhtiv poliitiline jõud, sest see ainult süvendab valimistulemuste võltsimise ohtu.

Asmer märkis, et Paldiski linnas tuli kohalikul valimiskomisjonil mõte valimiste vaatlejad eraldada valimiskomisjonist lindiga nii, et vaatlejate vaateväljas ei oleks enam valimiskast.

Harju maakonna valimiskomisjoni esimees Leevi Laever ütles, et maakonna valimiskomisjon külastas üleeile Asmeri kritiseeritud Paldiski valimiskomisjoni, kuid ei leidnud, et vaatlejatele oleks liiga tehtud.

«Need väited, et vaatlejad on lindi taha aetud ja nad ei näe midagi, olid liialdatud jutud,» sõnas ta. «Olin ka ise vaatlejate jaoks eraldatud tsooni viimases reas ja nägin suurepäraselt, mida tehti.»

Laeveri sõnul demonstreerisid vaatlejad talle kohapeal, et kui hääletaja laseb sedelit kasti ja on vaatlejate poole seljaga, siis ei ole näha, kas ikka sedel pannakse kasti või mitte. Maakonna valimiskomisjoni hinnangul on aga taoline etteheide põhjendamatu ning pole võimalik, et vaatlejad saaksid kogu aeg iga nurga alt hääletamist jälgida.

«Ei saa ju lubada seda, et vaatlejad hakkaksid segama valijaid või komisjoni tööd,» lausus ta. Ka Laever tunnistas, et valimised Paldiskis on tänavu läinud erakordselt tuliseks ning valimiskomisjon saab sealt regulaarselt kaebusi valimiste läbiviimise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles