Arvatav aardevaras tahab enda õigeksmõistmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maido Kättmann maikuus kohtupingis.
Maido Kättmann maikuus kohtupingis. Foto: Mihkel Maripuu

Tänavu suvel Harju maakohtus tingimisi vangistuse saanud väidetav aardevaras Maido Kättmann taotles esmaspäeval Tallinna ringkonnakohtus enda õigeksmõistmist.

46-aastane Kättman märkis apellatsioonkaebuses, et talle süüks pandavad teod on tõendamata ning teise astme kohus peaks maakohtu lahendi tühistama ning ta õigeks mõistma. Ringkonnakohus avaldab otsuse 10. novembril.

Harju maakohus mõistis Kättmanni juuli keskel süüdi kultuurimälestise rikkumises ja varguses ning karistas kolmeaastase tingimisi vangistusega nelja-aastase katseajaga.

Tänavu mai lõpus nõudis riigiprokurör Triin Bergmann Kättmannile kolmeaastast vangistust, millest tulnuks vanglas kohe ära kanda kahe kuu pikkune šokivangistus. Kättmanni kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg palus oma kaitsealuse mõista mõlemas süüdistuse punktis õigeks.

2007. aasta novembris alanud protsessil ei tunnistanud Kättmann end hõbeaardest müntide varguses süüdi.

Harjumaal Rae vallas Saku külas 2005. aasta mais toimunud arheoloogiliste väljakaevamiste ajal avastati, et ühel ööl oli mälestist ja selle kultuurkihti rikutud ning sealt ära võetud osa hõbeaardest.

Süüdistuse järgi kasutas Kättmann hõbeaarde leidmiseks metallidetektorit ja seejärel kaevas maapõuest välja osa aardest, milles oli 108 hõbemünti, üks hõbeehe ja üks hõbedakang.

Lisaks hõbeaarde omandamisele rikkus Kättmann süüdistuse järgi ka kultuurimälestise kultuurkihti ning hävitas teaduslikku informatsiooni.

Väidetavalt andis Kättmann 42 viikingiaegset hõbemünti edasi Saksamaal tegutsevale oksjonifirmale, kus nende väärtuseks hinnati ligikaudu 128 000 krooni.

Kättmann peeti kuriteos kahtlustatavana kinni 2005. aasta septembris.

2005. aasta sügisel saadi mündid tänu Eurojusti abile Saksamaalt tagasi. Müntide lõplik tagasisaamine võttis aega ligi aasta, kuna oksjonikorraldaja vaidlustas müntide äravõtmise Saksamaal kohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles