Üle Eesti on kohalikeks valimisteks esitatud 14 800 kandidaati

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Vabariigi valimiskomisjoni andmetel on eelseisvateks valimisteks esitatud üle Eesti 14 800 kandidaati, kes pürgivad kohalikesse volikogudesse 924 valimisnimekirjas.

Keskpäeva seisuga oli registreerimiseks esitatud 14 818 inimest, kellest 102 soovib valimistele minna üksikkandidaadina. Erakonnad on esitanud üle Eesti 632 ja valimisliidud 292 valimisnimekirja, teatas vabariigi valimiskomisjon.

Keskerakond on oma nimekirja esitanud 192, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 174, Reformierakond 156 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 96 linnas ja vallas.

Kandidaatide registreerimiseks esitamine kestis 21. augustist eelmise neljapäevani. Nõuetekohaselt esitatud kandidaadid registreeritakse hiljemalt pühapäeval, misjärel selgitatakse liisu heitmisega kandideerimisnumbrite andmise järjekord.

Eelhääletamine algab 10. oktoobril maakonnakeskuse jaoskondades. Esimesel kolmel päeval saavad eelhääletada kõik valijad, sõltumata oma registrijärgsest elukohast. 14.–16. oktoobrini on eelhääletamiseks avatud kõik jaoskonnad, sealhulgas on igas vallas ja linnas vähemalt üks jaoskond, kus saab hääletada väljaspool elukohta. Kokku saab üle Eesti hääletada 582 jaoskonnas.

Kogu eelhääletamise ajal ehk 10.–16. oktoobrini saab hääletada ka elektrooniliselt. Valimispäeval, 20. oktoobril hääletatakse elukohajärgses jaoskonnas, samuti on võimalik tellida hääletamiskasti koju.

Eelmistel, 2009. aastal toimunud kohalikel valimistel osales kaheksa erakonda, 324 valimisliitu ja 159 üksikkandidaati, kokku kandideeris toona üle Eesti volikogudesse 15 322 inimest.

Keskerakond kandideeris oma nimekirjaga 204, Reformierakond 134, IRL 132, SDE 70 ja toonane Rahvaliit 30 omavalitsuses. Üheksa nimekirjaga võtsid valimistest osa praeguseks pankrotistunud Kristlikud Demokraadid, kaheksa nimekirjaga Eestimaa Rohelised ja ühe nimekirjaga Iseseisvuspartei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles