Tai sõjaväge süüdistatakse Kambodža piiri ületamises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža lipp lehvimas piiri ääres asuva vaidlusaluse Preah Viheari templi kohal.
Kambodža lipp lehvimas piiri ääres asuva vaidlusaluse Preah Viheari templi kohal. Foto: AP / Scanpix

Kambodža ametnike sõnul tungis täna vaidlusaluse hinduistliku pühakoja lähedal riigi territooriumile mitukümmend Tai sõdurit, mistõttu tekkis piirkonnas pingeline vastasseis, ehkki tulevahetust ei ole senistel andmetel puhkenud.

Preah Viheari templit valvava riikliku ameti juht Hang Soth ütles meediale, et Tai sõdurid asusid positsioonidele mäejalamile rajatud budistliku pagoodi juures ning peavad kohalikega läbirääkimisi, vahendas BBC News.

Kambodža vägedele on tema sõnul antud häire, kuid sõduritel kästi esimesena tuld mitte avada. Väidetavate sissetungijate eesmärgi kohta ei osanud ametnik midagi kosta.

Tai sõjavägi seevastu eitas piiriületust. Regionaalne armeekomandör kindralmajor Kanok Netakawesana ütles, et üksus viidi küll vaidlusaluse piirkonna lähedale, ent see jäi Tai pinnale, kus neil on täielik õigus viibida, kaitsmaks oma riigi suveräänsust.

Tai poolel asuva Si Sa Keti provintsi kuberneri Seni Chittakasemi arvates on tegemist vaid arusaamatusega. Ka tema kinnitas, et sõdurid naaberriigi pinnale ei astunud.

Preah Viheari templi ümber vallandusid teravad pinged uuesti seoses selle kuu alguses avalikustatud otsusega arvata see kompleks UNESCO maailmapärandi nimekirja.

11. sajandil ehitatud hinduistlik pühakoda ja seda ümbritsev maa on juba aastakümneid põhjustanud kahe riigi vahel ägedaid territoriaalvaidlusi.

1962. aastal määras rahvusvaheline kohus selle ala Kambodžale, sundides taganema seni piirkonda okupeerinud Tai väed. 1975. aastast tempel suleti, kuna see langes punaste khmeeride kontrolli alla. Taas avati pühakoda alles aastal 1998.

Kambodža taotlus arvata tempel maailmapärandi hulka tekitas Tais suuri vastuolusid, sest esmalt sealne välisminister toetas seda, kuid hiljem oli viimane sunnitud tagasi astuma, sest kohus leidis, et ta oli rikkunud põhiseadust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles