Riigikohus jättis kaardipettuses süüdistatava välja andmise jõusse

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Margus Ansu

Riigikohtu erikogu jättis muutmata alama astme kohtute otsused, millega ei rahuldatud Stanislav Grinevitši kaebust valitsuse korralduse peale tema väljaandmiseks Ameerika Ühendriikidele.

Seaduse järgi kontrollib väljaandmise õiguslikku lubatavust kohtulikult maakohus. Kui õiguslikud eeldused selleks on täidetud, otsustab Eesti kodaniku väljaandmise valitsus.

Riigikohtu halduskolleegiumil tekkis kassatsioonkaebuse läbivaatamisel küsimus, kas halduskohus saab isiku välisriigile väljaandmise õiguslikke eeldusi kontrollida, mistõttu anti asi lahendamiseks haldus- ja kriminaalkolleegiumi vahelisele erikogule.

Erikogu asus seisukohale, et lisaks maakohtule on ka halduskohus pädev isiku välisriigile väljaandmise õiguslikke eeldusi kontrollima.

Ühtlasi leidis erikogu, et valitsuse korralduses, millega anti Grinevitš Ameerika Ühendriikidele välja, ei ole selliseid õiguslikke puudusi, mis tingiksid selle tühistamise. Seetõttu olid nii haldus- kui ka ringkonnakohus kaebuse õigesti jätnud rahuldamata.

Grinevitšit süüdistatakse Ameerika Ühendriikides rahvusvahelises kaardipettusega tegelevas rühmituses osalemises alates 2004. aastast.

Süüdistuse kohaselt hankis Grinevitš panga eraisikutest klientide pangaarvete andmeid, kodeeris need andmed pangaautomaadi kaardi toorikule ja võttis isikute pangaarvetelt raha, kasutades selleks sealhulgas ka Eestis asuvaid pangaautomaate.

Ta saatis suurema osa rahast kolmanda isiku kaudu väljaspool Eestit asuvale kaasvandenõulasele, kes oli teda pangaarvete andmetega varustanud, eesmärgiga hankida uusi pangaarvete andmeid ja jätkata pangaautomaatide kaudu raha varastamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles