Süüdistuse kohaselt lekitas Viisitamm ehitushankel pakkumiste infot

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Pärnu linnapea Mart Viisitamm ja abilinnapea Simmo Saar kohtusaalis.
Endine Pärnu linnapea Mart Viisitamm ja abilinnapea Simmo Saar kohtusaalis. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna alanud kohtuprotsessil Pärnu endiste linnajuhtide Mart Viisitamme ja Simmo Saare üle avaldatud süüdistusest selgub, et Viisitamm lekitas ehitushankel ühele osalejale infot konkurentide pakkumiste kohta.


Süüdistuse järgi saatis Pärnu spordihalli kinnistu eelläbirääkimistega pakkumise korraldamise komisjoni koosseisu kuulunud Viisitamm OÜ Steniard ärihuve esindanud isikule e-kirjaga spordihalli töömahtude loetelu tabeli. Selles dokumendis oli ära toodud AS YIT Ehitus, OÜ Steniard, Arco Ehitus OÜ ja Gustaf ASi esialgsetes pakkumistes esitatud ehitushinnad.

Arco Ehituse ja Gustafi esialgsed pakkumised spordihalli ehituskulude ehitusmaksumuste kohta sisaldasid äritegevust puudutavat teavet, ning antud teabe avalikustamine ühe pakkuja esindajale kahjustas teiste konkurentsivõimet ning andis eelise OÜ-le Steniard lõpliku pakkumise esitamisel.

Seega oli tegemist konfidentsiaalse informatsiooniga, mis oli teatavaks saanud Mart Viisitammele ametitegevuse käigus komisjoni liikmena, mida vastavalt avaliku teenistuse seaduse on ametiisikul kohustus hoida saladuses.

Samuti süüdistatakse Viisitamme selles, et ta Pärnu linnapeana ning linnavalitsuse riigihankekomisjoni liikmena lõi põhjendamatuid soodustingimusi lõi põhjendamatuid soodustingimusi 2006. aasta 1. jaanuari kuni 2008. aasta 30. aprilli jooksul Pärnu linna tänavate hoolduse riigihankes Vello Kinki kaudu AS-le Tänavapuhastuse ja AS-le Baltifalt, rikkudes sellega riigihangete seaduse nõudeid. Vello Kinkilt sai Viisitamm vastutasuks altkäemaksuna 29 500 krooni.

«Edastades enne hankemenetluse algust 25. oktoobril 2005. aastal riigihanke pakkumiskutse dokumendid ülevaatamiseks ja kommenteerimiseks Vello Kinkile ning tagades osade Vello Kinki kommentaaride sisseviimise pakkumiskutse dokumentidesse, rikkus Mart Viisitamm riigihangete seaduses sätestatuid kohustusi,» seisab süüdistuses.

Nimelt riigihangete seaduses sätestab, et ostja kohtleb kõiki riigihanke pakkumismenetluses osalevaid isikuid võrdselt. Samuti ei tohi ostja pakkumiskutse dokumentides tehnilise kirjelduse koostamisel kasutada nende isikute nõuandeid, kellel võib selle riigihanke osas olla ärihuve.

Süüdistuse järgi andis Kink Viisitammele vastutasuks 29 500 krooni, varjates raha tasumist, kandes selle Tänavapuhastuse ASi arvelduskontolt OÜ 2+3 Mööbel kontole ning märkides juurde, et tegemist on transporditeenuse tasumisega. Tegelikult OÜ 2+3 Mööbel mingit veoteenust ei osutanud. Selle eest esitas prokuratuur Viisitammele süüdistuse altkäemaksu võtmises, Kingil aga selle andmises.

Lisaks korraldas Viisitamm koos abilinnapea Simmo Saarega riigihanke «Pärnu linna tänavate hooldus 01.08.2008 - 31.07.2014» raames OÜ Rapla Teed pakkumuse edastamise 27.06.2008.a Vello Kinkile, millega rikuti avaliku teenistuse seaduses sätestatud saladuse hoidmise kohustust.

Nimel sisaldas OÜ Rapla Teed pakkumus, mis Vello Kinkile edastati, äritegevust puudutavat teavet, mis väljendus konkreetsel juhul hinna kujunemise avalikustamises. Seda aga loetakse piiratud juurdepääsuga äriteabeks ning on avaliku teenistuse seaduse tähenduses muu konfidentsiaalsena saadud informatsioon.

Ning viimaks, kasutades ära enda kuulumist riigihankekomisjoni ning omades pädevust osaleda hankemenetlusega seotud toimingute teostamisega seotud otsuste tegemise protsessis, seadis Simmo Saar koos Mart Viisitammega eesmärgiks suunata komisjoni mitte tegema linnavalitusele ettepanekut tunnistada edukaks OÜ Rapla Teed pakkumus.

Selleks leppis Mart Viistamm Vello Kinkiga kokku, et viimane saab tutvuda OÜ Rapla teed esitatud pakkumusega, et leida võimalusi OÜ Rapla Teed mittekvalifitseerimiseks ning pakkumuse mittevastavaks tunnistamiseks, edastades Vello Kinki poolt esitatud täpsustavad küsimused linnavalitsuse liikmetele kui Simmo Saare poolt koostatutena.

Kuigi tunamullu 22. juulil toimunud Pärnu linnavalitsuse riigihankekomisjoni koosolekul selgitaski Saar liikmetele, et Rapla Teede pakkumine ei vasta nõuetele, otsustati siiski, et Rapla Teed pakkumus vastab hankedokumentides nõutud tingimustele. Kuus päeva hiljem tunnistaski linnavalitsus võitjaks Rapla Teede pakkumise, mis oli konkurentide omast madalam.

Seega Simmo Saar ja Mart Viisitamm, omades pädevust Pärnu linna vara suhtes ning tegutsedes koos ühiselt ja kooskõlastatult mitte avalikes, vaid erahuvides, rikkusid Pärnu linna kui kohaliku omavalitsusüksuse varaliste huvide järgimise kohustust, tekitades teadlikult usalduse kuritarvitamise koosseisulise kahju tekitamise ohu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles