Brown ei poolda eutanaasia lubamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown
Gordon Brown Foto: AFP / Scanpix

Briti peaminister Gordon Brown hoiatas meditsiinilise enesetapu abistamise ehk eutanaasia liiga tõtaka seadustamise taga varitsevate ohtude eest.

Prokuratuur esitab kolmapäeval uued juhtnöörid sellises küsimuses tegutsemise kohta, vahendas AFP uudisteagentuur.

Brown võttis sellel teemal sõna Daily Telegraphi veergudel. Peaminister kardab, et vabasurma mineku võimalus võib seada patsiendid sugulaste surve alla.

«Surve ohtu - ükskõik kui vaevu hoomatavat - nõrkadele ja haavatavatele, kes võivad näiteks tunda oma olemasolu koormana teistele, pole võimalik täielikult välistada,» leidis ta.

«Surmaminek võimaluse ja õigusena ükskõik milliste bürokraatlike protsesside kaudu, mida seaduse muudatus enesetapu abistamise kohta võiks pakkuda, muudaks põhimõtteliselt seda, kuidas me surmast mõtleme,» hoiatas Brown oma arvamusloos.

Inglismaa ja Walesi peaprokurör teeb täna teatavaks juhtnöörid, kuidas võiks lubada aidata inimestel oma elu lõpetada. Need teevad selgemaks ka selle, millistes olukordades peavad inimesed kartma süüdistust, kui nad oma lähedase teise ilma aitavad.

Suurbritannias on viimasel ajal meedia luubi alla sattunud terve rida eutanaasiajuhtumeid, mis palju vastuolusid tekitavad.

Eelmisel nädalal arreteeriti riigis kogenud BBC saatejuht, kes tunnistas, et aitas sooritada enesetappu oma aidsihaigel ekskallimal. Samuti on päevavalgele tulnud kaks juhtumit, kus ema tappis oma raskelt haige lapse - üks neist pandi vangi, aga teine mitte.

Brittide seas on viimastel kuudel hakanud levima ka komme minna surma otsima Dignitase kliinikusse Šveitsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles