Briti kohus lükkas tagasi Vene politseiuurija laimuhagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Browder
William Browder Foto: BERTRAND GUAY / AFP

Briti kõrgem kohus ei võtnud täna arutada endise Vene politseitöötaja hagi Moskva vanglas surnud advokaadi Sergei Magnitski kunagisest ülemusest Londoni rahandustegelase vastu.

Endine Vene siseministeeriumi uurija Pavel Karpov kaebas kohtusse investeerimisfondi Hermitage Capitali ja selle juhi William Browderi, kes on süüdistanud Karpovit kuulumises korrumpeerunud Vene ametnike võrgustikku.

Karpov on kantud USA nõndanimetatud Magnitski nimekirja, kuhu kuulub 18 isikut, keda Washington peab advokaadi surma eest vastutavaks.

Kohtunik Peregrine Simon otsustas esmaspäeval, et Karpovi sidemed Suurbritanniaga on nõrgad ja tal puudub Inglismaal ja Walesis mis tahes maine, mistõttu kohtuasja keskmes olnud veebivideod ei oleks seda kahjustada saanud. Kohtunik lükkas hagi tagasi.

Kohtuniku sõnul oli Kaprov püüdnud tulutult esitada laimusüüdistusi Vene kohtusse. Kohtuniku hinnangul poleks laimuhagi suure tõenäosusega täitnud hagija eemärki saada Magnitski nimekirjast kustutatud.

Hermitage Capitali palgal olnud Magnitski süüdistas Vene siseministeeriumi kõrgeid ametnike miljarditesse rubladesse küündinud maksupettuses oma tööandja suhtes. Seepeale esitati 2008. aastal hoopis talle süüdistus maksupettuses ja võeti vahi alla. Karpov juhtis asjas juurdluskomisjoni.

Magnitski suri 2009. aastal Moskva Butõrka eeluurimisvanglas ravi saamata 37 aasta vanuses pankreatiiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles