Detroiti raamatukogu jutustab kurva loo

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika endine autotööstuse pealinn Detroit pole USAs esimene ega ilmselt kaugeltki mitte viimane linn, mis on sunnitud pankroti välja kuulutama.
Ameerika endine autotööstuse pealinn Detroit pole USAs esimene ega ilmselt kaugeltki mitte viimane linn, mis on sunnitud pankroti välja kuulutama. Foto: Reuters

Nagu paljud Detroiti avalikud asutused, on ka grandioosne linnaraamatukogu rajatud jõuka ja elujõulise 2 miljoni elanikuga linna tarvis.

Juulikuise pankroti kiiluvees on nüüdseks vaid 700 000 asuka ja kokkukuivava maksubaasiga linna keskraamatukogu ning selle arvukate filiaalide käimashoidmine muutunud karjuvalt kulukaks.

Keset koondamislainet seisavad raamatukoguhooned silmitsi valusa kaadrinappusega, kirjutab Financial Times.

Nagu nendib raamatukogutöötajate ametiühingujuht Rick Sowinski, on «töötajate leidmine veel käigus olevatesse hoonetesse kujunemas probleemiks».

Ametiühingu nõuniku Michael Nicholsoni sõnutsi loodavad elanikult meeleheitlikult, et mitmed sisuliselt mahajäetud linnaosad siiski kuidagi ellu ärkavad. «Tohutult palju elanikke ja tohutult palju töökohti on kaotsi läinud,» ütles Nicholson.

Teravalt tunnetab olukorda raamatukogu lasteosakonna töötaja Carole Rihani, kes kolis koos abikaasaga linnapiiridest välja juba 20 aastat tagasi – varsti pärast seda, kui nad oma majas varga kinni nabisid ning viis tundi asjatult ootasid, et politsei talle järele tuleks. «Lõpuks viisime varga ise politseijaoskonda,» meenutab naine.

Rihani on töötanud Detroiti linnaraamatukogus alates aastast 1988. Tuleval aastal täitub vanadaamil 70 eluaasta ning seoses sellega oli ta kavatsenud siirduda pensionile. Linna pankroti tõttu on pensioniplaanid ohus.

«Ega ma töötegemist ei pelga,» ütles Rihani. «Ma mõtlesin nagunii aeg-ajalt vabatahtlikuna kaasa lüüa. Nüüd tuleb seda ilmselt teha raha, mitte rõõmu pärast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles