Arumäe: majanduskasvu paranemine jätkub ilmselt ka neljandas kvartalis

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: Liis Treimann

SEB panga majandusanalüütiku Ruta Arumäe hinnangul jätkub majanduskasvu paranemine eeldatavalt ka neljandas kvartalis.

«Majanduskasvu vedas ootuspäraselt sisemajanduse nõudlus, kuid üllatuslikul kombel mitte peamiselt tarbimiskulutused, vaid isegi rohkem investeerimiskulutused. Investeeringute langus esimesel poolaastal pöördus kolmandas kvartalis äkilisele tõusule, suurenedes tervelt 11,4 protsenti,» kommenteeris Arumäe.

Samal ajal eratarbimiskulutused suurenesid Arumäe sõnul vaid 3,9 protsenti ning nende kasv aeglustus võrreldes eelmise kvartaliga. Eratarbimiskulutuste panus majanduskasvu oli 2 protsendipunkti ja investeerimiskulutuste panus 3,1 protsendipunkti.

Samuti ootuspäraselt oli Arummäe hinnangul eksport peamine majanduskasvu pidurdaja, mille panus majanduskasvu muutus negatiivseks alles kolmandas kvartalis.

Investeeringute suurenemine on majanduse taastumisperspektiivi seisukohalt analüütiku sõnul kindlasti tervitatav nähtus, samas ei ole teada, kas see oli kolmandas kvartalis põhjustatud mingitest ajutistest teguritest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles