2013. aastal avastatud huvitavamad eksoplaneedid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus planeedist HD 189733b, kus sajab vedelat klaasi
Kunstniku nägemus planeedist HD 189733b, kus sajab vedelat klaasi Foto: SCANPIX

Astronoomid ei leidnud lõppeval aastal küll planeeti, kus leidub elu, kuid täheteadlased avastasid sellegipoolest huvitavaid uusi eksoplaneete. Space.com koostas nimekirja 2013. aastal tehtud huvitavamatest avastustest.

Väikseim eksoplaneet

Veebruaris teatasid astronoomid, et avastasid Kepler-37b, mis on siiani teadaolevalt väikseim tähe ümber tiirlev planeet. Selle diameeter on umbes 3900 kilomeetrit, mis tähendab, et see on natuke suurem kui Maa ümber tiirlev Kuu. Planeet asub Maast umbes 215 valgusaasta kaugusel.

Maa sarnane planeet

Teadlased leidsid nii tiheduse kui suuruse poolest Maad meenuatava planeedi Kepler-78b. Selle diameeter on Maast 20 protsenti suurem, tihedus peaaegu võrdne ning mass umbes 80 protsenti suurem. Kepler-78b asub umbes 400 valgusaasta kaugusel Maast ning 1,5 miljoni kilomeetri kaugusel oma tähest. Eksoplaneedi pinnatemperatuur ulatub teadlaste hinnagul 2000 kraadini.

Potentsiaalselt elamiskõlblikud veemaailmad

Aprillis teatasid astronoomid, et avastasid Kepler-62e ja Kepler-62f’i, mis asuvad samas päikesesüsteemis ning võivad olla elamiskõlblikud. Planeedid on Maast natuke suuremad ning uuringute kohaselt on mõlemad ilmselt kaetud globaalse ookeaniga.

Sinine planeet, kus sajab klaasi

Planeet HD 189733b avastati 2005. aastal kuid teadlased said sel aastal tänu Hubble’i teleskoobile selle värvi teada. Planeet on sinist värvi ning teadlaste hinnangul tuleneb see sellest, et seal vedelat klaasi sajab. 63 valgusaasta kaugusel asuva eksoplaneedi temperatuur võib küündida kuni 900 kraadini.

1000 eksplaneeti

Astronoomid avastasid esimese väljaspool meie päikesesüsteemi asuva tähe ümber tiirleva planeedi 1992. aastal. 2013. aastal ületas siiani avastatud eksoplaneetide arv tuhande piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles