Kalašnikov tundis AK-47 tapmiste pärast südametunnistuse piinu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kalašnikov
Mihhail Kalašnikov Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu ja Venemaa relvainsener Mihhail Kalašnikov kartis, et tema poolt konstrueeritud automaatrelvaga AK-47 tapmistes hakatakse süüdistama teda.

Ta kirjutas enne oma surma kirja Venemaa Õigeusu kirikule, milles seisab, et ta võtab selle relvaga tapmise eest moraalse vastutuse, edastab BBC.

Kalašnikov suri möödunud aasta detsembris 94-aastasena. Venemaa patriarhi Kirilli sõnul said nad relvakonstruktorilt kirja 2012. aasta mais.

Patriarhi sõnul oli kirjas, et ta kannatas hingepiinu tema konstrueeritud relvaga tapmiste pärast.

Kalašnikovi kirja avaldas Venemaa väljaanne Izvestija.

Mihhail Kalašnikov tegeles kogu oma karjääri jooksul relvade loomisega. Maailmas on nüüdseks müüdud rohkem kui 100 miljonit Kalašnikovi automaatrelva. AK-47 tegi selle venelase kuulsaks ja auhindadega pärjatuks.

Kuid oma elu lõpul patriarhile saadetud kirjas tunnistas ta hingevalu, mis on tingitud tema relva tõttu kaotatud eludest.

Kalašnikovi tütre Jelena sõnul aitas ta isal patriarhile kirja koostada preester.

«Minu hingevalu on väga suur. Mia kordan endale ühte ja sama küsimust: minu relva tõttu on hukkunud palju inimesi, kas siis mina, kes ma olen kristlane ja õigeusklik, olen selle eest vastutav? Mida kauem ma elan, seda enam ma küsin, et miks jumal lubab kadedust, ahnust ja vägivalda,» seisis kirjas.

Kiri oli kirjutatud Kalašnikovi isiklikule kirjapaberile. Kirjale oli ta alla kirjutanud «jumala ori, relvainsener Mihhail Kalašnikov».

Oma kirjas tunnistas kuulus venelane, et esimest korda läks ta kirikusse 91-aastasena ning hiljem lasi ka end ristida.

Patriarh Kirilli pressiesindaja Aleksander Volkov sõnas, et nad kirjutasid Kalašnikovile vastuse.

«Kirikul on väga selge nägemus. Kui relvi kasutatakse isamaa kaitsmiseks, siis kirik toetab nii relvaloojaid kui ka relvi kasutavaid sõdureid. Kalašnikov tegi selle relva kodumaa kaitsmiseks, mitte Saudi Araabia terroristide jaoks,» selgitas Volkov.

Kalašnikov sai oma töö eest mitmeid Nõukogude Liidu aumedaleid, kaasa arvatud Lenini ordeni ja Sotsialistliku töö kangelase oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles