Soini: Urpilaineni lahkumine tähendaks erakorralisi valimisi

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahandusminister Jutta Urpilainen koos Saksa rahandusminsitri Wolfgang Schäublega.
Soome rahandusminister Jutta Urpilainen koos Saksa rahandusminsitri Wolfgang Schäublega. Foto: SCANPIX

Põlissoomlaste liider Timo Soini rääkis Aamulehtile antud intervjuus, et võimalik juhivahetus Sotsiaaldemokraatlikus Parteis (SDP) toob kaasa erakorralised parlamendivalimised.

Kui Jutta Urpilainen jääb liidrikohale, siis tulevad valimised tavapärasel ajal ehk aprillis 2015. «Kui nii ei lähe ja erakonda hakkab juhtima mitte ühtegi päeva parlamendis istunud ja rahandusministriks saav Antti Rinne, siis sellest ei tule midagi.»

Soini tähelepanekute järgi plaanivad Koonderakond (Kokoomus) ja Keskerakond (Keskusta) moodustada järgmise valitsuse kahekesi, luues paremtsentristliku koalitsiooni. «Seda näeb isegi pime. Keskerakond arvab, et on valimiste võitja, kuid ühtegi häält pole ju veel antud.»

SDP valib uue juhi mais. Viimaste andmete järgi on Urpilaineni positsioon löönud kõikuma. Soome rahvusringhääling YLE küsitles veebruari alguses partei 13 piirkonnajuhti, kelle arvamusel on siseringis kaalu. Selgus, et kaks neist toetavad kindlasti Urpilainenit ja kaks Rinnet, kuid ülejäänutel kindlat seiskohta pole.

Kuna valimisteni on mitu kuud, siis võib kerkida esile veel teisi juhikandidaate. Uue juhi küsimuse otsustab 500 sotsiaaldemokraati, kes valitakse SDP piirkondlikest esindustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles