Sotside esinumber europarlamendi valimistel on Marju Lauristin

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide Ÿüldkogu rahvusraamatukogus. Sotsid kinnitasid europarlamendi valimisnimekirja ja valimisprogrammi. Valimisnimekirjas on sotside esinumber Marju Lauristin.
Sotsiaaldemokraatide Ÿüldkogu rahvusraamatukogus. Sotsid kinnitasid europarlamendi valimisnimekirja ja valimisprogrammi. Valimisnimekirjas on sotside esinumber Marju Lauristin. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogu kinnitas täna partei valimisnimekirja europarlamendi valimisteks, esinumber on Marju Lauristin.

Lauristinile järgnevad uues valitsuses põllumajandusministrina alustav Ivari Padar ja haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski.

Euroopa Liit peab tema kinnitusel tegelema märksa enam oma kodanike turvalisuse ja heaolu tagamisega. «Tahan anda oma parima, et aastaks 2018 ehk Eesti eesistumise ajaks saaks Eestist uueneva Euroopa eestkõneleja,» rääkis Lauristin.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri kinnitusel on  sotsiaaldemokraatide valimisnimekiri nii oma sisult, läbilöögivõimelt kui ka eurokompetentsilt tugevam kui enamikel konkurentidel. Ta avaldas heameelt selle üle, et nimekirja veab Marju Lauristin.

«Ma olen veendunud, et Marju on just see inimene, kes Euroopa Parlamenti valituna suudab Eesti sotsiaaldemokraatide seisukohad kuuldavaks ja arusaadavaks teha. Tema läbilöögivõimet kinnitab ilmekalt see, kuidas ta on aastate jooksul Eesti poliitilist mõtet mõjutanud ja suunanud isegi valitavatesse ametitesse kuulumata. Minu jaoks on Marju otsus pürgida europarlamenti selge kinnitus sellest, kui oluline on Euroopa ja Eesti tuleviku jaoks eelolev parlamendi tööperiood,» lausus Mikser.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Euroopa Parlamendi valimisnimekirja järjestus:

1. Marju Lauristin

2. Ivari Padar

3. Jevgeni Ossinovski

4. Marianne Mikko

5. Natalja Kitam

6. Hannes Hanso

7. Liina Raud

8. Eiki Nestor

9. Abdul Hamid Turay

10. Urve Palo

11. Randel Länts

12. Toomas Alatalu

Valimisnimekirja esitatud sotside esimees Sven Mikser ning Hardi Volmer ja Barbi Pilvre-Storgård taandasid ennast Euroopa Parlamendi valimistelt.

Mikser tänas üldkogul peetud kõnes neid piirkondi, kes teda kandidaadina üles seadsid, kuid erakonna esimehe sõnul ei ole temal mõttekas praegu europarlamenti minna.

«Ütlesin eelmise aasta lõpus, et parlamendierakonda saab ühtemoodi edukalt valimistele juhtida nii rahvusparlamendi kui Euroopa Parlamendi liikmena. Ma usun siiralt, et see on nii. Samas ütlesin juba toona, et minu eesmärk on viia meie erakond valitsusse ja kui see õnnestub, siis asun kõhklemata tööle valitsuskabineti liikmena,» rääkis Mikser.

Ta märkis, et valitsusse saamine oli sotside jaoks võimalus, mida ei saanud valijate ootusi austades kasutamata jätta.

«Erinevalt opositsioonierakonna juhtimisest ei pea ma aga kuidagi võimalikuks valitsusse kuuluvat ja kuut vastutusrikast ministriportfelli hoidvat erakonda «kaugjuhtimise» teel valimistele viia,» rääkis Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles