Valimiste valvur: Reformierakond rikub head valimistava

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Kübar.
Urmo Kübar. Foto: Andres Haabu / Postimees

Hea valimistava valvuri, Eesti Vabaühenduste Liidu (EMSL) esindaja Urmo Kübara sõnul ei vasta Reformierakonna värske valimisreklaam heale valimistavale, kuna Keskerakonna esinumbri Edgar Savisaare ühemõtteline sidumine Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Kremliga on hirmutamine.

Kübar ütles rahvusringhäälingu uudisteportaalis avaldatud arvamuses, et nii Reformierakonna valimisreklaami kui ka hiljutise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) valimisreklaami pildikeel on mõlemal äärmuseni lihtsustatud, samamoodi kujutavad head ja halba oma joonistustel algklasside õpilased.

«Kui traditsiooniliste pereväärtuste eest seisev IRL leidis, et parim viis meessoost vastast naeruvääristada on monteerida ta pildil teise halva mehega musitama, siis Reformierakond otsis konkurendist võimalikult koleda ja mossis foto, tõstis selle Kremli taustale ja et ühelgi valijal kahtlust ei saaks jääda, lisas taevasse ka mustad murepilved. Ei oska seda kuidagi pidada heaks ega sisukaks suhtlemiseks valijatega, mida hea valimistava kandidaatidelt ootab,» lausus Kübar.

Kübar nentis, et tehnikat, mille keskmes on oma plaanide tutvustamise asemel konkurendi valimise korral väidetavalt juhtuma hakkavate jubeduste väljatoomine, nimetatakse hirmutamiseks ning hea valimistava kutsub kandidaate sellest hoiduma.

Kübar ütles Postimehele, et Reformierakonna ja IRLi valimisreklaamide puhul on raske öelda, kumma reklaami puhul on head valimistava rohkem rikutud.

«Päris sellist spordikommentaari, et kumb nüüd rikkumisvõistluse võitis, kas IRL või Reformierakond, ma ei oska anda. Ega see valimistava ju nüüd selline mõõdulint ju ka pole, et paned reklaamile peale ja vaatad sealt, mis skoor täpselt tuli,» lausus Kübar.

Täna ilmus suuremate päevalehtede esiküljel Reformierakonna valimisreklaam, mis kujutab mossis näoga Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart Kremli taustal. Reklaami teisel pildil on Reformierakonna esinumber Andrus Ansip naeratava näoga sinimustvalge lipu taustal.

«Peame tegema valiku, kes kaitseb meie huve Euroopas. Kas seal esindab meid vaade, mis teenib Putini režiimi eesmärke? Või esindavad meid inimesed, kes on seisnud ja seisavad kindlalt Eesti huvide ja julgeoleku eest. Olukord on muutunud. Maskid on langenud,» seisab reklaamis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles