Lääne-Virumaal tabati arvatavad libapolitseinikud

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo.

Eile tabasid politseinikud Tapa linnas kaks Leedu kodanikku, keda on alust kahtlustada libapolitseinikena esinedes inimestelt raha väljapetmises.

Möödunud nädalavahetusel tuli Rakvere politseisse esimesed teated selle kohta, et inimestelt üritati välja petta raha hättasattunud lähedaste abistamiseks, teatas Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja.

Eile õnnestus kelmidel leida inimesi, kes jäid uskuma, et nende poeg või pojapoeg on süüdlane liiklusõnnetuse põhjustamises. Nii peteti 77-aastaselt Marialt välja 25 500 krooni, et päästa pojapoega vangistusest. Tund aega hiljem andis 85-aastane Nina kelmile 40 000 krooni, säästmaks poega vangistusse sattumast. 51-aastane Aleksandr andis oma poja päästmiseks kelmile 15 000 krooni.

«Kelmid mängivad inimeste kõige sügavamatel tunnetel. Oma telefonikõnes rõhutavad nad, et nende lähedane võib reaalselt sattuda vangi,» ütles Ida prefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talituse komissar Ülle Nõmm.

Komissar Nõmm lisas veel, et hoides ohvrit pidevas kontaktis, lisatakse emotsionaalset pinget, mistõttu inimesed ei suuda säilitada rahu ja kontrolli oma tunnete üle. Kriitilises olukorras keskenduvad inimesed oma lähedaste päästmisele ega kaalu võimalust esitatud väidete kontrollimiseks.

Täna taotles Viru ringkonnaprokurör Liina Pikma Viru Maakohtu Rakvere kohtumajalt luba mõlema isiku vahistamiseks kohtueelse uurimise ajaks, kuna oli alust arvata, et vabaduses viibides võivad nad jätkata uute  samalaadsete  kuritegude toimepanemist ja hoiduvad kohtueelsest menetlusest.

Kohus rahuldas prokuröri taotluse.

Isikute seose varasemate mujal toimepandud sarnase skeemiga kelmuste osas selgitab kriminaalmenetlus.

Toimepandud pettuste uurimiseks on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb kelmust. Maksimumkaristusena on sellise teo toimepanemise eest kohtus süüdimõistmisel ette nähtud viie aasta pikkune vangistus.

Prokuratuur ja politsei paluvad kõikidel, kellele helistatakse või on helistatud ja küsitud liiklusõnnetusse sattunud inimese nimel raha, teatada sellest kindlasti politsei lühinumbrile 110.

Samuti palub politsei inimestel hoiatada oma eakaid sugulasi tegutsevate kelmide eest. Eriti tähelepanelik tuleb olla vene keelt kõneleval elanikkonnal.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles