Eurovalimised üle ELi: konservatiivid juhivad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

01.06: Viimaste üle-Euroopaliste hinnangute kohaselt juhivad jätkuvalt konservatiivid. Euroopa Rahvapartei (EPP) parteiperele ennustatakse 212 kohta, sotsidele aga varasemast prognoosist vähem ehk 185 kohta.


00.50: Hispaanias kaotasid mandaate nii valitsevad konservatiivid kui opositsioonilised sotsialistid. Kümme protsenti valijatest toetas vasakpoolseid väikeerakondi. Üldkokkuvõttes on siiski võitja valitsev konservatiivne Rahvaerakond 16 mandaadiga.

00.45: Leedus ei teostunud sotsidele lubatud edu. Nad ei saanud prognoositud viit mandaati kogu riigi 11st, vaid hoopis kaks, samamoodi nagu nende koalitsioonipartnerid Korrast ja Õiglusest ning Tööerakonnast. Kaks mandaati jagus ka opositsioonis olevale Isamaaliidule, kuigi neile prognoositi varem vaid üht.

00.23: Itaalias võitsid sotsid, näitavad esimesed tulemused. Esialgsetel andmetel saavad sotsid järgmises europarlamendis Itaaliast 25 kohta, konservatiivid kukkusid seniselt 35-lt 19-le.

00.17: Taanis kogus 23 protsenti häältest immigratsioonivastane Taani Rahvaerakond. Kuigi ka neid liigitatakse paremserva, deklareeris erakonna eurosaadik Morten Messerschmidt kohe pärast võidu teatavakstegemist uuesti oma põlgust selliste ekstremistlike erakondade vastu nagu Prantsuse Rahvusrinne või Kreeka Kuldne Koidik.

23.34: Austrias võitis konservatiivne Austria Rahvaerakond, kuigi konservatiivide protsent oli kõrgem, saavad nad järgmises europarlamendis samamoodi viis kohta kui teisele kohale jäänud sotsiaaldemokraadidki. Kolmandaks jäänud paremäärmuslikul Vabadusparteil saab järgmises europarlamendis olema ilmselt neli kohta.
 

23.21: Rootsist tundub europarlamenti pääsevat ka Feministliku Algatuse esindaja Soraya Post (pildil).

23.12: Üle Euroopa on keskmine valijaaktiivsus tänavu olnud 43,11 protsenti ehk murdosa võrra kõrgem kui aastal 2009, kui europarlamendi valimiste keskmine osalus oli 43 protsenti.

23.05: Veel teinegi suure Euroopa riigi konservatiivne erakond, Poola Kodanike Platvorm, kes praegu eesotsas peaminister Donald Tuskiga ka nende riiki juhib, kuulutas pärast uksesuuküsitluste selgumist end võitljaks.

22.32: Saksamaal, kelle käes on europarlamendi 751 kohast 96, kuulutas pärast uksesuuküsitluste selgumist võidu välja liidukantsler ja konservatiivse CDU liider Angela Merkel.

22.30: Küprosel toimus täna meeleavaldus seetõttu, et hulk ekstra selleks Põhja-Küproselt Nikosiasse tulnud türklasi ei saanud valida. Türgi siseministri Sotiris Hasikose sõnul said aga valida kõik, kel oli registreeritud aadress.

21.50: Prantsusmaa uksesuuküsitlused näitavad, et iga neljas sealne valija toetas paremäärmuslikku Rahvusrinnet.

21.31: Kreekas avaldatud uksesuuküsitluste kohaselt võitis seal valimised vasakpoolne Syriza, samas leidus rohkelt ka neid, kes andsid oma hääle neonatsistlikule Kuldsele Koidikule.

21.26: Meediasse on lekkinud ka Läti mitteametlikud tulemused. Väidetavalt võitis seal taas endise peaministri Valdis Dombrovskise koduerakond Ühtsus, kes võtab endale lõunanaabrite kaheksast mandaadist neli.

21.17: Soome hakkas valimistulemusi avalikustama juba kell 20, kui nende jaoskonnad suleti. Praeguse seisuga on enim hääli kogunud Koonderakond ja Alexander Stubb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles