Narva soovitakse Paul Kerese monumenti

Irina Tokareva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnavolinik Vladimir Butuzov Kerese monumendi miniatuurse versiooniga.
Narva linnavolinik Vladimir Butuzov Kerese monumendi miniatuurse versiooniga. Foto: Irina Tokareva

Narvast pärit Eesti suurima maletaja Paul Kerese 100. sünniaastapäevaks on piirilinna kavas paigaldada tema monument.

Maja, kus Keres 7. jaanuaril 1916. aastal sündis, pole säilinud, kirjutab DzD.ee.

Täna asub selles kohas Puškini ja Kerese tänava nurgal Stalini-aegne maja, mille seinale on kinnitatud mälestustahvel, mis teavitab kõiki, et kuulus maletaja Paul Keres elas seal oma esimesed kaheksa eluaastat.

Monumendi idee algatajad ettevõtja Aleksandr Brokk ja linnavolinik Vladimir Butuzov usuvad, et parim paik malegeeniuse pronksist ausambale – mis peaks kujutama malelaua taga istuvat suurmeistrit – olekski Puškini tänava alguses kohe mälestustahvliga maja vastas. Monumendi umbkaudseks hinnaks pakuvad mehed 80 000 eurot.

Eelmisel neljapäeval kiitis Narva linnavolikogu monumendi idee heaks ning otsustas asutada Kerese Mälestusmärgi Fondi, mis hakkab tegelema monumendi valmistamise ja paigaldamise korraldamisega. Fondi asutasid ettevõtja Brokk ja linnavalitsus. Viimane eraldas organisatoorseteks kuludeks 2000 eurot, Brokk peaks lähiajal annetama monumendi rajamiseks suurema summa.

Narvast pärit ja ise amatöörina malemängu harrastav Brokk ütles, et idee saadi sellest, et kõigis Eesti linnades on oma kuulsad mälestusmärgid, mille juures turistid pilte teha armastavad, kuid Narvas midagi sellist pole. Ning Paul Keres oleks Eestile enim rahvusvahelist kuulsust toonud narvakana sellise monumendi jaoks igati väärikas kandidaat. Brokk meenutas, et Kerest ja Narva jõe koske koos kahe piirilinnusega kujutati ju ka käibelt kadunud viiekroonisel Eesti rahatähel, samuti on iga-aastane rahvusvaheline Narvas toimuv maleturniir pühendatud Keresele.

Ta loodab, et sponsoreid leidub ning et väiksemaid annetusi teevad ka tavalised narvakad. Samuti on tal plaanis pöörduda Eesti ettevõtjate, kultuuriministeeriumi ning rahvusvahelise maleföderatsiooni poole.

Peeter või Paul?

Esmakordselt kerkis mõte Kerese ausambast juba 2003. aastal, plaaniga saada see valmis maletaja 90. sünnuaastapäevaks. Erinevatel põhjustel jäi ettevõtmine toona siiski katki. Kurioosse faktina tahetakse ausammast praegu paigutada kohta, kuhu 2009. aastal tegi poliitik Mihhail Stalnuhhin ettepaneku rajada Peeter I monument.

Stalnuhhini idee pälvis aga ajakirjanduses vägagi vastakaid arvamusi ning asja sellest ei saanud. Vaid väike valmis tehtud Vene imperaatori büst kaunistas lühikest aega Narva infokeskuse aknalauda.

Brokk kinnitas, et tema soovib monumendi rajamisega vaid linnale kasu tuua. «Ma ei kavatse sellega isiklikku kasu teenida ega poliitilist kuulsust hankida,» kinnitas ta.

Samuti lisas Brokk, et nad on valmis ka monumendi täpse väljanägemise üle veel diskuteerima, kui keegi pakub välja mõne parema idee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles