Eile avaldati Mehhiko lahe naftalekke täpseimad andmed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftareostus Mehhiko lahes
Naftareostus Mehhiko lahes Foto: SCANPIX

USA Kriisistaabi andmetel on Mehhiko lahte lekkinud 780 miljonit liitrit toornaftat, muutes selle läbi ajaloo suurimaks naftareostuseks. Reostuse likvideerimisel on tekkinud aga järjekordseid probleeme.

Kolme kuu jooksul on Mehhiko lahte lekkinud umbes 780 miljonit liitrit ehk 4,9 miljonit barrelit toornaftat. Sellest 127 miljonit liitrit on praeguseks kokku kogutud, ütles eile USA valitsuse ja naftakontserni British Petroleumi esindajatest koosnev kriisistaap, vahendab Spiegel-Online.

Valitsuse andmetel on tegu seni avaldatutest kõige täpsemate andmetega, mis võivad muutuda vaid 10 protsendi ulatuses. Senised prognoosid ulatusid kolmest kuni 5,3 miljoni barrelini.

Eile toimuma pidanud viimased testid Mehhiko lahes lükkusid aga edasi, kuna kontrollsüsteemi sulguris avastati hüdrauliline leke. Täna alustatakse tõenäoliselt uute testidega.

Seni oli suurim naftareostus 1979. aastal toimunud «Ixtoc’i» naftapuurtorniõnnetus, kui Mehhiko lahte lekkis 3,3 miljonit barrelit naftat.

«Meil ei ole kunagi ookeanis olnud niivõrd suurt reostust,» ütles Florida Ülikooli professor Ian R. MacDonald. Mehe sõnul kuuleb ta selle tagajärgedest ilmselt kuni oma elu lõpuni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles