Voogi hinnangul alandas SDE toetust kooseluseaduse vastuvõtmine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Voog
Aivar Voog Foto: Peeter Langovits

Uuringufirma TNS Emor analüütiku Aivar Voogi hinnangul on Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) kaotanud toetajaid eelkõige vanemate inimeste seas, kellele oli vastukarva kooseluseaduse vastuvõtmine riigikogus, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Kõige populaarsemad erakonnad on praegu Eestis Keskerakond ja Reformierakond - mõlemat erakonda toetab 27 protsenti küsitletutest.

Kui Reformierakonna toetusprotsent võrreldes septembriga ei muutunud, siis Keskerakonna toetus tõusis ühe protsendi võrra. Voogi hinnangul sai Keskerakond toetajaid juurde just seni sotsiaaldemokraate toetanud valijate seast.

«Keskerakonna mõningane tõus aprilliga võrreldes ja samas sotsiaaldemokraatide langus võrreldes aprilliga on omavahel seotud. Kui vaadata erinevaid sotsiaaldemograafilisi rühmi, siis on näha, et vanemaealiste toetus SDE-le on langenud ja Keskerakonnale tõusnud. See on ka Keskerakonna mõningase tõusu aluseks, kui võrrelda just oktoobrit aprilliga,» selgitas Voog.

«See, mis võimendas SDE toetuse langust vanemaealiste hulgas, võis olla kooseluseadus, kuna selle vastu olid eelkõige vanemaealised. Enamik noori aktsepteeris kooseluseadust,» lisas analüütik.

Samas on langenud ka kooseluseaduse tulise vastase Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) reiting 18 protsendilt 16-le. Voogi hinnangul ei suutnud IRL seda teemat käsitledes jääda juhträäkijaks. «Võib-olla keegi lootis, et nad saavad sealt plusspunkte, aga kuna nad otseselt kooseluseaduse vastast kampaaniat ei vedanud - seal olid ikkagi sõltumatud isikud, kes seda tegid -, siis oli ka raske loota, et IRL oleks sealt saanud plusspunkte,» rääkis Voog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles