Eesti ehitab Namiibiale oma X-tee

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
X-tee arendamise lepingu allakirjutamine Namiibia peaministri büroo kantsleri Nangula Mbako ja E-riigi Akadeemia asedirektori Hannes Astoki vahel.
X-tee arendamise lepingu allakirjutamine Namiibia peaministri büroo kantsleri Nangula Mbako ja E-riigi Akadeemia asedirektori Hannes Astoki vahel. Foto: E-riigi Akadeemia

Eile allkirjastas E-riigi Akadeemia Namiibia valitsusega lepingu X-tee sarnase andmevahetussüsteemi juurutamiseks järgmise kahe aasta jooksul.

Loodava X-teega saavad Namiibia avaliku sektori asutused ristkasutada andmeid ja välja arendada e-teenused, teatas E-riigi Akadeemia.

Lepingu kirjutasid alla Namiibia peaministri büroo kantsler Nangula Mbako ja E-riigi Akadeemia asedirektor Hannes Astok. Andmevahetussüsteemi valmimises osalevad Eesti poolt E-riigi Akadeemia ja Cybernetica AS ning teised tehnoloogiafirmad.

E-riigi Akadeemia asedirektor Hannes Astoki sõnul on Namiibia valitsuse otsus tunnustus Eesti e-riigi lahendustele. «Namiibia valitsus otsustas pärast eri riikide kogemusega tutvumist võtta kasutusele just Eesti mudeli ja tarkvara kui parima olemasolevaist,» sõnas Astok.

«Hea meel on tõdeda, et Eesti X-tee aluseks olev Cybernetica arendatud turvalise hajutatud teenussiini tehnoloogia leiab kasutust järjest enamates riikides,» ütles Cybernetica AS juhatuse esimees Oliver Väärtnõu.

Välisministeerium alustas Eesti e-riigi tutvustamist Aafrikas mõned aastad tagasi. Peaminister Taavi Rõivase ja Namiibia presidendi Hifikepunye Pohamba kohtumisel selle aasta aprillis otsustati käivitada praktiline koostöö. Koostööd rahastab Namiibia valitsus.

Eesti on olnud abiks X-tee sarnaste infosüsteemi valmimisel Aserbaidžaanis ja aitab ka Palestiinas sarnast süsteemi rajada.

E-riigi Akadeemia SA on infoühiskonna arendus- ja analüüsikeskus, mis loodi 2002. aastal Eesti Vabariigi Valitsuse, ÜRO Arenguprogrammi (UNDP) ja Avatud Ühiskonna Instituudi (OSI) toetusel. E-riigi Akadeemia eesmärgiks on kujuneda IKT-valdkonna analüüsi- ja kompetentsikeskuseks Euroopas ning tagada koolituste, uuringute ja koostöövõrgustike kaudu Eesti e-riigi kogemuste vahendamine ja infoühiskonna jätkusuutlik areng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles