Analüütik: Fennovoima tuumajaamahange jätab Soomest kummalise kuvandi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigifirma Rosatom logo
Vene riigifirma Rosatom logo Foto: SCANPIX

Fennovoima tuumajaamahanke edenemine jätab teistele riikidele Soomest kummalise kuvandi, ütles Soome riigikaitsekõrgkooli strateegiaosakonna juhi Torsti Sirén.

Väljastpoolt võib jääda mulje, et Soome teeb Venemaaga tihedat koostööd, sest hankes osalevat tuumaenergiakontserni Rosatom juhib Vene valitsus, ütles Sirén.

Teised EL-i liikmesriigid võivad hakata kahtlustama, kas Soome on üldse osa liidu sanktsioonide ühisrindest, lisas ta.

Riik mõistab küll välisministeeriumi ja teiste poliitikute kaudu hukka Venemaa käitumise Ukrainas, kuid Siréni arvates näitab Soome tegutsemine midagi hoopis muud.

Tema hinnangul müüb Soome kiirendatud korras maha oma väärtusi.

«Kui meil on väärtusi, siis neid ei tohi alati hetketunnete pinnalt majanduslikel ettekäänetel prügikasti visata. Muidugi mõistan, et poliitika on poliitika ja äri on äri, kuid väärtustepoliitika seisukohalt peaks olema rohkem selgroogu,» sõnas kõrgkooli juht.

Soome firmasid esindava Voimaosakeyhtiö ST osalus Fennovoimas on 55,5 protsenti, kuid plaan on tõsta see 66 protsendini. Vene riiklikule tuumaenergiakontsernile Rosatom kuulub 34 protsenti aktsiatest.

Soome valitsuse otsuses on kirjas, et Fennovoimale antakse ehitusluba ainult juhul, kui vähemalt 60 protsenti aktsiatest kuulub Euroopa Liidu ja Euroopa majanduspiirkonna riikide firmadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles