Alga aastat eksootikaga, tee Maroko stiilis kalkunipada
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodurestorani MerMer perenaine Merrit Kiho ahvatleb tegema kalkunirooga, mille maitsevarjundid pärinevad kaugest Marokost.
Loomulikult võiksin variserlikult mainida, et seesugune «kergem» liharoog sobibki kokku uue aasta lubadustega tervislikumast toidust ja muust säärasest. Tegelikult mõtlesin selle välja juba mõned kuud tagasi. Aga üks on kindel – kalkuniga, kelle fileest üksnes osake kaalub 700 grammi, ei sooviks ma hilisõhtustel üksikutel teedel kohtuda.
Ja piinlik küll, kuid pean ausalt tunnistama, et polegi Marokos käinud, küll aga loodan, et see minu unistuste Maroko, kuhu ma komponeerisin alljärgneva roa, ei olegi nii kaugel sellest PÄRIS Marokost.
Maroko stiilis kalkunipada
Neljale
700 g kalkunifileed
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
2 pisikese tšilli kauna
1 kaneelikang
1 tl jahvatatud ingverit
soola, musta pipart
1,5 dl valget veini
100 g kuivatatud aprikoose
50 g värskeid datleid
4 viigimarja + (2 kaunistuseks)
Esimese külmpressi oliiviõli
Haki sibul, küüslauk ja tšilli peeneks ning pane kõrvale. Kes väga tulist maitset ei taha, eemaldagu tšilliseemned. Tükelda kalkunifilee mõnesentimeetristeks tükkideks. Poolita aprikoosid, lõika viigimarjad neljaks.
Aja suurel pannil oliiviõli keskmiselt kuumaks ja prae selles jaokaupa filee, tõsta kõrvale. Kuumuta samal pannil mõned minutid sibulat, küüslauku ja tšillit, siis vala sekka aprikoosid, datlid, kaneelikang. Vürtsita veel ingveri, soola-pipraga ja kuumuta pidevalt segades veel mõni minut, lisa liha, vein, aja hetkeks keema, siis alanda kuumust nii, et segu pisut podiseks, kata kaanega ning jäta umbes kümneks minutiks hauduma. Lisa juurde viigimarjad ja lase veel viis minutit küpseda.