EKI prognoosib majanduskasvuks 2 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing
Konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing Foto: Mati Hiis / SL Õhtuleht

Eesti Konjunktuuriinstituut (EKI) prognoosib neljanda kvartali konjunktuuris Eesti tänavuseks majanduskasvuks 2 protsenti.

Hinnatõusuks prognoosib instituut 0,7 protsenti, selgub EKI neljanda kvartali konjunktuurist, vahendab BNS.

Möödunud aasta oodatav ekspordi käive on 12,4 miljardit eurot ning käesoleval aastal oodatakse 12,8 miljardist eksportkäivet. Impordiks prognoositakse tänavu 14 miljardit eurot. Tööstustoodangult oodatakse 4-protsendilist kasvu.

EKI märgib, et viimase nelja aastaga on töötuse määr langenud 7,5 protsendile, sel tasemel prognoositakse ka tänavu. Keskmine palk võiks tõusta 50 euro võrra 1050 euroni.

«Maailmamajanduses on praegu palju prognoosimatust. Üks oluline indikaator on nafta hind, mille puhul detsembrikuised prognoosid täna enam paika ei pea. Venemaa majandusolukord on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ning see suurendab ebakindlust kogu Euroopas,» ütles konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

Tarbijate ootused pere majandusväljavaadete osas on tõusnud kriisieelsele tasemele, säästuvõime on suurenenud ning kindlustunne püsib heal tasemel. Mida kõrgem on perede sissetulek, seda enam oodatakse olukorra paranemist. Kui väiksema sissetulekuga vastajatest ootab oma pere majandusseisu paranemist iga viies, siis suurema sissetulekuga vastajatest iga kolmas. Nii head ootused olid inimestel viimati majandusbuumi tipus 2007. aastal. Viimastel kuudel ja aastases võrdluses on perede rahanduslik olukord paranenud. Kui aasta tagasi suutis säästa 37 protsenti peredest, siis nüüd 43 protsenti peredest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles