Seni suurimad valimistava rikkumised: hämamine, varastamine, hirmutamine

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna reklaam bussil, kuid linn on ise keelanud ühistranspordis poliitilise reklaami.
Keskerakonna reklaam bussil, kuid linn on ise keelanud ühistranspordis poliitilise reklaami. Foto: Sander Ilvest

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit teatas, et riigikogu valimiste esimese autahvli tarbeks vaatasid valvurid üle kogu senise valimiskampaaniate kulgemise sügisest tänaseni.

Mitmekümne kandidaadi seast hinnati teistest silmapaistvamateks rikkumisteks kuus sündmust ja trendi.

Nii mõnegi karmi hinnangu osaliseks said teiste seas näiteks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tammsaare-kampaania, sellele viitamine Indrek Saare ülesastumisega telesarjas  «Õnne 13», Reformierakonna Facebooki-fopaa fotovõrdlusega kampaaniabussist ja Tallinna ühistranspordist, vaid valitsusse pääsemise korral Eestisse naasmist kaaluda lubanud peibutuspardid valimisnimekirjades ja erakonnajuhtide mitmed lihtsatele vastandustele taanduvad etteasted meedias.

Rikkumiste reastamiseks ja tõsiduse hindamiseks andsid valvurid punkte viiesel skaalal, millel 0 tähendas, et vastuolu valimistavaga pole, ja 5, et tegu on tugeva rikkumisega.

Valimisvalvurite hinnangul oli kuus raskeimat valimistava rikkumist järgnevad:

Koht number 6:  «Raha kätte» tüüpi kampaaniad 

HINNE: 3,0

Küllap mäletavad paljud majanduskriisi eel ulmevaldkonda jõudnud lubadusi miinimumpalkade ja rikaste riikide sekka jõudmise kohta. Seekordsete valimiste üheks keskseks teemaks on õigustatult kerkinud palgavaesuse leevendamine Eestis. Kuigi päris absurdi jõutud pole, on erakonnad teineteise võidu tulnud välja summadega, mida valijale erinevate maksureformide kaudu kätte lubatakse. Ebaselgemaks jääb, kust see raha tulema hakkab.

 «Iga riigilt raha taotlev ettevõte peab esitama äriplaani või taotluse, mis ei kajasta täpselt mitte ainult kulusid, vaid ka mitme aasta kasvuprognoosi ja riskianalüüsi. Fakt, et erakonnad on välja tulnud kuni 95-leheküljeliste valimisprogrammidega, aga ei selgita detailselt nende plaanide kulusid ja katteallikaid, teeb valija elu väga raskeks,» kommenteeris üks valimiste valvuritest Anna Karolin. «Ainukesena kogumaksumuse (1 miljard eurot) välja öelnud EKRE lisas ka kärmelt, et summa pole täpne, kuna kõiki lubadusi ei plaanita ellu viia,» lisas ta.

 «See pole oma ideede tutvustamine, vaid vastandav kampaania läbi info, et neilt saad niipalju ja meilt nii palju rohkem,» märkis valvur Henrik Kalmet. «Mina ei nimetaks seda valimis-, vaid pesupulbrireklaamiks.» IRLi reklaamide külge ongi lausa riputatud hinnasilt, palju valija nendega võidab.

Koht number 5: Reformierakonna Ämari-reklaam 

HINNE: 3,4

Reformierakond on küll hiljem väljendanud kahjutunnet toimunu pärast, kuid sügise üht suuremat skandaali see olematuks ei tee. Taavi Rõivase võidukale sammule mööda Ämari lennujaama maandumisrada järgnesid süüdistused võimu ärakasutamises, kuna teistel seal enam filmida ei lubatud.

 «Peaministri erakond on valimiste mõttes kerges eelisseisundis juba praegu, saades kajastust tema töö tõttu. Õige oleks olnud reklaami edasi mitte näidata ja vabandada, » võttis loo lühidalt kokku Anna Karolin, kes tunnustas erakonda samas, et hiljutise Facebooki postitatud foto eest vabandati. «Vabandamine ei ole nõrkuse, vaid küpsuse tunnus, ja soovitame ka edaspidi erinevaid vigu poliitikas mitte peita, vaid võtta vastutus ja vabandada.»

Koht number 4: Avalike vahendite kasutamine enesereklaamiks Sauel 

HINNE: 3,5

Avalike vahendite kasutamine isiklikuks mainekujunduseks valimiste eel pole vaid Tallinna probleem. «Tervelt kahel leheküljel on Saue Sõnumites ära trükitud Saue gümnaasiumis peetud Henn Põlluaasa aastat kokku võttev kõne. Artikkel pealkirjaga «Henn Põlluaas: meil on põhjust olla uhke oma linna ja linnainimeste saavutuste üle» kujutab endast nn eduaruannet ja EKRE valimispõhimõtete tutvustamise segu. Linnapea fotod on nii intervjuu kui kõne juures, viimase puhul koos abikaasaga,» kirjutas oma kommentaaris valimiste valvur Toomas Mattson.

Lisaks meenutas ta, et Saue on olnud valvurite teravdatud pilgu all varemgi: «Tasub meelde tuletada, et mõned päevad enne 2013. aasta kohalikke valimisi avaldas Saue Sõna linnapea kolm fotot poseerimas koos Sauel sündinud lastega.»

 «See on tegelikult kõige rängem valimistava rikkumine ehk kampaania valija raha eest,» lisas Henrik Kalmet. «Rikkumise muudab veel tõsisemaks, et tegemist on korduva mustriga ja vigadest pole soovitudki õppida.»

Jagamisel kohad 2-3: Kesknoorte «teavituskampaania» Tallinna bussidel 

HINNE: 3,7

 «Noortekogu on poliitiline organisatsioon ja pakkudes neile teistest paremaid tingimusi Tallinna ühistranspordi akendel, on tegemist avalike vahendite võrdsuse nõude rikkumisega,» kommenteeris Anna Karolin sügisel Tallinna busse kaunistanud noorte keskerakondlaste pilte. Nimelt on linna ühistranspordis linnavalitsuse otsusega keelatud poliitiline reklaam, kuid antud juhul pidas linn tegevust teavituskampaaniaks, mitte valimisreklaamiks.

 «Kui Taavi Rõivas teavitaks meid uutest võimalustest e-riigi puhul, kas peaksime seda muuhulgas ka poliitiliseks reklaamiks? Vastus on jah, sest ka reklaamis osaleja saab kajastust, jääb meile meelde,» lisas Karolin.

Jagamisel kohad 2-3: «Tuld kooseluseadusele» tikutopsid ja Imre Mürgi reklaamklipp 

HINNE: 3,7

On olnud pigem positiivne, et valimiskampaaniates on suudetud hoiduda tugevaid lahkarvamusi tekitanud küsimustega hirmutamisest. Silmapaistvaimaks erandiks on EKRE, kes trükkis oma tikutopsidele kirja «tuld kooseluseaduse pihta».

Tava selgeks rikkumiseks on aga Imre Mürgi valimisklipp, milles endine Vaba Tartu Kodaniku eestvedaja kasutas omaenda tütart. «See on demagoogiline hirmutamine mõttega laste abiellumisest ja selge soovitus keegi põlema panna,» hindas Alari Rammo.

Henrik Kalmet lisas negatiivsena valimiskampaania teenistusse lapse rakendamise, kel pole vaba otsustusvõimet osalemaks ega piisavaid teadmisi olukorda hinnata. «Seda ei teeks isegi Kaur Kender,» märkis Rammo.

Koht number 1: Avaliku raha varastamine Tallinnas 

HINNE: 4,5

Avaliku raha väärkasutamist Tallinna linnavõimu poolt on mainitud kõikidel valimistel ja nüüd ka riigikontrolli aruandes, kuid kasu pole sellest tuhkagi. Kui jõulude ajal uisutas end rahva teadvusesse Superman-Savisaar, siis möödunud nädalal korraldati Lasnamäel kaks suurejoonelist jäävaatemängu ühes tavapärase poliitreklaami ja hämamisega maksumuse ümber.

 «Kommentaarid on liigsed, kuna Tallinnas ongi jõutud olukorda  «riik, see olen mina». Ehk kõik, mis Tallinna linna ja linnavõimu puudutab, on kujundlikult öeldes roheliseks muudetud ja väga raske on järge pidada kõigil linnaosavalitsuste üritustel, kus roheliste õhupallidega avatakse rohelisi prügikaste,» arvustas Henrik Kalmet.

 «Eraldi mainimist väärivad ka Tallinna TV ja Tallinna linnameedia, kus maksumaksja raha eest esinevad regulaarselt justkui juhuslikult Keskerakonna juhtivpoliitikud, kes analüüsivad Eesti valimiskampaaniaid, elu Eestis ja selle viletsust ilma Keskerakonnata. Selleks kasutatakse raha, mis peaks minema vaestele peredele, lastele või teede parandamiseks,» lisas Anna Karolin.

 «Keskerakonna valijad on aga justkui mingis Stockholmi sündroomis, toetades parteid iga järgmise sigaduse järel üha tulisemalt. Samamoodi peab erakond valimistava kasutuks ja nende vastu suunatuks, aga kallutatuks peavad nad ka kohtuvõimu,» nentis Rammo olukorra lootusetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles