Venekeelsed valijad murduvad Ida-Virus, aga mitte Tallinnas

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonnale ja eriti selle liidrile Edgar Savisaarele on mitte-eestlaste hääled olnud aastaid esmatähtsusega. Samas sooviks ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond Sven Mikseri juhtimisel panna enda poolt hääletama tuhandeid seni tsentriste toetanud venekeelseid kodanikke.
Keskerakonnale ja eriti selle liidrile Edgar Savisaarele on mitte-eestlaste hääled olnud aastaid esmatähtsusega. Samas sooviks ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond Sven Mikseri juhtimisel panna enda poolt hääletama tuhandeid seni tsentriste toetanud venekeelseid kodanikke. Foto: Mihkel Maripuu

Postimehe tellitud ja TNS Emori tehtud erakondade reitingu uuring, mis eilseks valmis, näitas, et Keskerakonna toetajaid on mitte-eestlaste seas varasema 80 protsendi asemel 70. Neile suudab mõnevõrra konkurentsi pakkuda Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE). Oma nullilähedase reitingu mitte-eestlaste seas on suutnud mõnele protsendile tõsta ka Isamaa ja Res Publica Liit ja Reformierakond.

Kas 2015 on aasta, mil vene emakeelega Eesti kodanikest valijate hääled hakkavad veidigi rohkem jagunema mitme erakonna vahel?

«Kõik mõtlevad erinevatele sihtrühmadele,» tõdes uuringu koostanud TNS Emori analüütik Aivar Voog. «Kuid nüüd on nad kaasanud ka venekeelseid kandidaate, on mingi protsendi saanud.»

Võrreldes detsembrikuise uuringuga on kaitseminister Sven Mikseri juhitava SDE toetus mitte-eestlaste seas aga veidi vähenenud – 20 protsendilt 16 protsendile.

«Sotsiaaldemokraadid kombivad praegu pinnast vene valijate seisukohalt – katsetatakse oma sõnumeid ning vaadatakse, milline on ühiskonna ja venekeelsete valijate reaktsioon,» rääkis politoloog Tõnis Saarts. «Vene valijad on olnud suhteliselt lojaalsed Keskerakonnale, kuid ka sotsid on juba varem mingil määral vene valijaid saanud, aga nende vene valijate eelistused on võrdlemisi kõikuvad.»

Jokker Toom aidaku

Kas SDE ponnistus vähendada vene koolides eestikeelse aineõppe mahtu ja eesti keele õppe süvendamist põhikoolis toob valijate poolthääli, kui Keskerakond lubab, et põhikoolid jäävad ainult venekeelseks ja gümnaasiumid otsustagu ise, mis keeles nad suvatsevad noori õpetada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles