Ekspert: Ukraina sõdurite tagasitõmbumine ei tähenda, et separatistid saaksid Donetski lennuvälja kasutama hakata

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski venemeelsed separatistid lennujaama rusude keskel.
Donetski venemeelsed separatistid lennujaama rusude keskel. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse asedirektor Martin Hurt leiab, et Ukraina sõjaväe tagasitõmbumine Donetski lennujaama terminalist ei tähenda veel seda, et separatistid saaksid lennuvälja taastama ja kasutama hakata.

«Siin ametlikult sõlmiti vaherahu sügisel, samas ega neid päevi pole palju olnud, kui ühtegi surmaohvrit pole olnud, selles mõttes on see vaherahu tõepoolest ainult paberil eksisteerinud, on olnud keerulisemaid olukordi ja nüüd tundub, et lahingud on jälle ägedamaks muutunud,» nentis Hurt ETV saates «Ringvaade».

«See, et Donetski lennuväli füüsiliselt ei ole täna enam Ukraina vägede käes, ei tähenda seda, et vastaspool saab hakata seda taastama ja kasutama, nii kaua, kui lennuväli on Ukraina suurtükiväe laskeulatuses, on seal tegutseda on väga raske,» kommenteeris Hurt kurikuulsa lennuvälja pärast peetavate lahingute hetkeseisu.

Hurda hinnangul on Venemaa järjekindel eitamine, et Ukrainas viibivad Vene sõdurid, osa informatsioonisõjast, millega pakutakse osadele Lääne poliitikutele võimalus jätta keerulised otsused tegemata.

«Ma olen enam kui kindel, et Euroopa riikide luureorganid on oma poliitikutele serveerinud seda infot, mis peaks tõestama seda, et Vene väed on seal sees, Venemaa serveerib osadele poliitikutele selle võimaluse valida versiooni, et see ei ole 100-protsendiliselt kindel, et Vene väed seal sees on, ja järelikult ei pea ka ebamugavaid poliitilisi otsuseid langetama osades Euroopa riikides, seda tuleb võtta osana informatsioonisõjast,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles