Loe, millega vihastas RÜE endine liige enda väitel erakonna juhtfiguurid välja

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Peeter Langovits

Endine Rahva Ühtsuse Erakonna juhatuse liige, nädalavahetusel parteist lahkumisest teatanud Imre Termoneni väitel said pinged tema ning erakonna juhtpoliitikute vahel alguse kirjast, milles Termonen muu hulgas paneb ette, et «Ojulandi projektipartei» kuvandiga erakond võiks peatsetel riigikogu valimistel osalemisest loobuda.

Termonen avaldas oma Facebooki kontol kirja, mille ta enda väitel 10. jaanuaril toonastele erakonnakaaslatele saatis. Kiri olevat aga seepeale erakonna teised juhtfiguurid välja vihastanud.

Kirja alguses nendib Termonen, et erakond on seisus, kus ei ole lootust valimistele välja minna terve nimekirjaga, heal juhul saadakse kokku 30-40 nime. «Üldisest foonist ehk tugevamaid kandidaate oleks meil nimekirjas ehk 2-3, ülejäänud on paraku praeguses seisus siiski keskpärane kahurvägi ja seda ei ütle ma siin mitte eesmärgiga kedagi solvata või alandada, konstanteerin vaid olukorda ja fakte, kus hetkel oleme,» kirjutas ta parteikaaslastele.

Ühtlasi leidis Termonen vähem kui kuu aega tagasi saadetud kirjas, et erakond oleks pidanud enda tegemisi rohkem tutvustama ja promoma, ent seda ei tehtud. «On tehtud väga palju vigu, kas teadlikult või tahtmatult, see pole ka enam eriti tähtis,» lisas ta.

Seega pakkus ta kirjas välja, et RÜE-l oleks mõistlik nendel, märtsis toimuvatel valimistel mitte osaleda. «Minnes valimistele, läheme me vastu selgele ja totaalsele põrumisele, sest valmiskünnist me nimekiri ei ületa ja ka mitte seda 2% me täis ei saa, kahjuks,» tõi ta ühe põhjusena välja.

«Seega oleks mõistlik valimismaratonist loobuda ja asuda tugevdama erakonda ja asuda sisuliselt tegelema erakonna ülesse ehitamisega, et osaleda järgmistel KOVi ja Europarlamendi valmistel ning teha neil väga hea tulemus. Samuti asuda ettevalmistama osalemist järgmistel riigikogu valmistel, et saavutada tulemus, mis annab võimaluse valitsuse moodustamiseks. Need eesmärgid on reaalsed, tuleb vaid targalt ja kindlalt tegutseda,» lisas ta. Termoneni hinnangul aitaks see muu hulgas lahti saada «Ojulandi projektipartei» kuvandist või muuta see kuvand pea olematuks.

Termoneni väitel aga ei olnud see kiri kõigile erakonnaliikmetele meeltmööda. Nii teatasidki juhatuse liige Termonen ja aseesimees Peeter Reemann jaanuarikuu viimasel päeval erakonnast lahkumisest, tuues põhjuseks selle, et nad ei olnud nõus ja rahul läbipaistvusega erakonnas, erakonna juhatuses ja erakonna juhtimisega.

Rahva Ühtsuse Erakonna juhatus avaldas mõni päev hiljem saadetud teates kahetsust, et aseesimees Peeter Reemann ja juhatusse kuulunud Imre Termonen otsustasid erakonnast lahkuda, ning kinnitas, et meeste otsus tuli juhatusele ootamatult.

Mõlemad mehed liitusid erakonnaga mullu oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles