Austraalia ekspeaministrist sai uus välisminister

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Gillard ja Kevin Rudd
Julia Gillard ja Kevin Rudd Foto: SCANPIX

Austraalia endine peaminister Kevin Rudd naaseb valitsusse, kuna peaminister Julia Gillard pakkus talle välisministri portfelli.

Gillard oli lubanud, et valimisvõimu korral pakub ta Ruddile valitsuses kõrget kohta ja nii ta nüüd tegigi, vahendas ABC News.

Endine välisminister Stephen Smith hakkab tööle kaitseministrina, vahetades välja John Faulkneri.
Gillard teatas valitsuse koosseisu täna.

Rudd kinnitas, et tal on suur au hakata tööle välisministrina ja väitis, et suudab Gillardiga koostööd teha.

Julia Gillard lükkas Ruddi kõrvale vasaktsentristliku tööpartei sees toimunud võimuvõitluses suvel ja kuulutas ühtlasi välja uued parlamendivalimised.

Kuigi Gillardi ja Ruddi omavahelised suhted olid pingelised, toetas Rudd Gilardit valimiskampaania ajal ja säilitas koha parlamendis.

Hääletuse tulemusel tekkis patiseis, kuna ei tööpartei ega Tony Abboti juhitav konservatiivne opositsioon ei saanud enamust. Pärast paari nädala pikkust teadmatust otsustasid kaks sõltumatut parlamendiliiget toetada Gillardit ja üks opositsiooni ning see otsustas kogu asja. Seega kuulub 76 kohta Gillardi juhitavale tööparteile ja 74 kohta opositsioonile.

Rudd oli enne poliitikasse siirdumist karjääridiplomaat. Ta räägib vabalt mandariini keelt ja oli diplomaatilisel tööl Hiinas, mis praegu on Austraalia suurim eksporditurg, vahendas CNN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles