Gräzin: Krossi kogemused on saadikurühmale väga kasulikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Eesti-Venemaa parlamendirühma esimees Igor Gräzin.
Riigikogu Eesti-Venemaa parlamendirühma esimees Igor Gräzin. Foto: Küllike Rooväli / Postimees / Scanpix

Riigikogu Eesti-Venemaa parlamendirühma esimees Igor Gräzini hinnangul ei hakka Eerik-Niiles Krossi taust segama tema tööd Eesti-Venemaa saadikurühmas, vaid sellest tõuseb hoopis palju kasu.

«Fakt on see, et Kross oli Eestis 90-ndatel aastatel väga tähtsal infokogumise positsioonil. Sellise kogemusega inimene on hindamatu väärtusega,» ütles reformierakondlane Gräzin BNS-ile. «Kross on oma legendaarsuselt võrreldav Mata Hari ja Stirlitziga.»

Margaretha Geertruida Zelle, artistinimega Mata Hari, oli Hollandi päritolu eksootiline tantsijanna, kes hukati 1917. aastal Prantsusmaal Saksamaa spioonina. Max Otto von Stirlitz on Nõukogude Liidu kirjaniku Julian Semjonovi kirjutatud spiooniromaanide seeria peakangelane, tegelaskuju sai eriti kuulsaks tänu teleseriaalile «Seitseteist kevadist hetke».

Gräzini kinnitusel ei hakka tema erakonnakaaslasest Krossi taust segama tööd riigikogu Eesti-Venemaa saadikurühmas, vaid Krossi kogemused ja teamisted on rühmale väga kasulikud.

«Eerik tunneb Venemaad väga hästi ja ta suhtub Venemaasse suure sümpaatiaga. Tal pole kunagi olnud probleeme Vene riigi ja rahvaga, probleemid on Vene administratsiooniga,» sõnas Gräzin.

«Inimene, kes Venemaad ei armasta, täna Venemaa sõprusrühma ei tule," ütles Gräzin. "Kui tahame Venemaaga hästi läbi saada, tuleb Venemaaga rääkida. Diplomaadid sellega praegu hakkama ei saa,» ütles ta.

Riigikogu eelmine väliskomisjoni esimees, Isamaa ja Res Publica Liidu liige Marko Mihkelson ütles BNS-ile, et Krossiga seotud probleemid ei takista tal osalemast riigikogu komisjoni töös. «Iseasi, kas ta [Kross] saab osaleda kõigil visiitidel, aga eks ta ise teab, millised eesmärke ta oma tööle komisjonis seab,» sõnas Mihkelson.

«Riigikogu kodu- ja töökorraseaduse kohaselt on riigikogu liikmel õigus kuuluda parlamendirühmadesse ja komisjonidesse, sealhulgas ka Eerik-Niiles Krossil,» ütles Reformierakonna fraktsiooni esimees Urve Tiidus, kommenteerides Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni kriitikat Krossi aadressil.

Eesti-USA saadikurühma esimees, opositsioonilisse Keskerakonda kuuluv Kadri Simson avaldas neljapäeval kahtlust, et USA-lt viisakeelu saanud reformierakondlase Eerik-Niiles Krossi isik võib hakata takistama parlamendirühma tööd ning suhtlust USA saatkonnaga.

Riigikogu juhatus kinnitas neljapäeval alatiste komisjonide koosseisud, Kross kuulub riigikogu juhatuse otsuse kohaselt väliskomisjoni. Simson on Eesti-USA parlamendirühma esimees, samasse saadikurühma kuulub ka Kross.

Simson ei välistanud võimalust, et Krossi osavõtt parlamendirühma tööst võib hakata takistama suhtlust saatkonnaga. «Sel juhul tuleb leida mingi vorm, kuidas Kross saaks väljendada oma sõbralikkust USA suhtes, aga ülejäänud parlamendirühma liikmed ei jääks ilma võimalusest saada otseallikatest infot USA-s toimuva kohta,» sõnas Simson.

«Keegi peab ju Venemaa opositsiooniga ka suhtlema,» ütles Kross BNS-ile, kommenteerides oma kuulumist erinevatesse parlamendirühmadesse.

«Ega minu personaalne bürokraatlik probleem Ameerika Ühendriikidega ei muuda minu suhtumist USA-sse. Loomulikult olen jätkuvalt nende toetaja ja nende poliitika toetaja, sõltumata isiklikest suhetest,» lausus Kross. «Ma küll ei kujuta, kuidas see võiks takista mul käia saadikurühma koosolekutel,» lisas ta.

USA tühistas Krossile mitu aastat varem antud pikaajalise viisa 2010. aasta lõpus.

Ülemöödunud aastal ilmus Krossi tagaotsimiskuulutus Interpoli internetilehele. Piraatluse korraldamises Vene võimude poolt kahtlustatud Krossi tagaotsimiskuulutus rippus Interpoli tagaotsitavate lehel ligi neli kuud.

Möödunud aastal pidasid Bulgaaria võimud Krossi kinni, pärast toonase välisministri Urmas Paeti sekkumist pääses ta peagi taas vabaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles