Miks seostub roheline värv venelastel alkoholiga?

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Kuninga populaarteadusliku sarja «Väike värval» esikteose «Roheline» kaanepilt.
Tiit Kuninga populaarteadusliku sarja «Väike värval» esikteose «Roheline» kaanepilt. Foto: kirjastus Koolibri

Kirjastus Koolibri andis välja sel kevadel ühe kuu jooksul Tiit Kuningalt tervelt kaks teost, «Sinine» ja «Roheline». Teosed nägid ilmavalgust aprillis. Raamatud on konkreetsele värvile pühendatud ajalooliste faktide ja legendide kogumikud. Avaldame kultuuritoimetaja Hendrik Allat võlunud kirevatest teostest kokku kuus katkendit, mida rohelisel murul sinise taeva all (vihmasel juhul end sinna kujutleda) lugeda.

Vene fraseoloogias teeb roheline omapäraseid moondumisi

Kui ameeriklastel tähistab nukrust ja kurvameelsust sinine (feeling blue), siis venelastel on kurbus (äng, tusk), ka igatsus, igavus ja depressioon roheline (тоска зеленая), kusjuures rohelise värviga pole mingit seost. Sõna тоскование (igatsemine, igavlemine, nukrutsemine) tuleneb lingvistide arvates araabiakeelsest sõnast zaalen ja aja jooksul hakkas see «rohelisel» kujul kaasnema kurvameelsusega, eriti aga tapva igavusega (põrguigavus – тоска зеленая).

Rohelise iseärasuseks vene fraseoloogias on ka seotus alkoholiga, mille põhjuseks on sõnade зелье ja зелёный sarnasus. Vanasti nimetati piirituse baasil valmistatud napse viinamarjade rohelise värvi järgi lihtsalt зелено вино (roheline vein). Algselt tähendas зелье taimeleotist (настой из трав), mida vanasti kasutati ravi-, nõidumis- ja ka mürgitamisvahendina. Alkohol pole aga ju ka midagi muud kui «taimeleotise baasil saadud viin» (водка, настоянная на травах). Aja jooksul sai omadussõna «roheline» negatiivse tähenduse ja kanget alkoholi hakati kutsuma nimega «roheline madu» (зелёный змий), sest nagu teada, on liigjoomine pahe. Meenutagem ka piibli pahelist võrgutajast madu. Nii tuligi kasutusele fraseologism зелёный змий. Venelastel on «roheline madu» mahukas mõiste, millel on kindel negatiivne tähendusvarjund, tähendades igasugused alkohoolseid jooke, aga ka näiteks alkoholismi üldiselt.

Foto: Koolibri

Illustratsioon raamatust «Roheline»

«Rohelise mao» üheks väljenduseks on vodka «Zeljonaja Marka», mida toodab kompanii Русский Алкоголь. See viinamark on huvitaval kombel ka kollektsionääride suur ihaldusobjekt. Nii näiteks ilmus 2005. aastal igal kuul välja uue etiketiga pudel, millised kujundas teemal «Провинциальные картинки» (Provintsi pildid) kunstnik Vladimir Ljubarov. Üks Zeljonaja Marka etikette kannab pealkirja «Abielu paradiis» («Супружеский рай»).

Sõnad зелёные ja зелень tähendavad venelastel kõnekeeles dollareid, valuutat ja ka raha üldiselt.

Ülemäärast putukate levikut ja nende tekitatud kahju metsadele kutsuvad venelased nimega зелёный пожар.

Tutvu Tiit Kuninga raamatuga siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles