Trump ei välistanud iseseisvalt kandideerimist

BNS
, Kalvi Arrak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: SCANPIX

Vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv kinnisvaramagnaat Donald Trump keeldus eile debatil välistamast sõltumatu kandidaadina Valgesse Majja pürgimist.

«Ma ei anna hetkel sellist lubadust,» ütles Trump, kui talt küsiti, kas ta välistab iseseisvalt kandideerimise ja toetab erakonna lõppkandidaati.

Järgnes vihane sõnavahetus senaator Rand Pauliga. «Ta juba kindlustab oma panuseid, sest ta on harjunud poliitikuid ostma,» hüüdis Paul üle lava.

«Ma olen sulle küllalt raha andnud," õelutses Trump vastu.

Kinnisvaramagnaat kerkis tähelepanu keskmesse kogu debati jooksul.

Küsimuse peale tema väidetavalt naisi halvustavate kommentaaride kohta ütles Trump, et Ühendriikides on poliitiline korrektsus suureks probleemiks.

«Ma arvan, et siin riigis on suureks probleemiks poliitiliselt korrektne olemine. Minul ausalt öeldes pole aega pidevaks poliitiliseks korrektsuseks. Mina ütlen, mida ütlen,» sõnas Trump.

Ärimees ei taganenud ka oma varasematest ütlustest, et Mehhiko saadab Ühendriikidesse oma kriminaale.

«Mehhiko valitsus saadab kurjategijaid Ühendriikidesse, sest nad teavad, et USA valitsus on rumal. See juhtub sellepärast, et meie liidrid on lollid ja poliitikud on lollid. Mehhiko valitsus on palju targem, nupukam ja palju kavalam. Nad saadavad nad siia, sest ei soovi nende eest hoolt kanda. Miks nad peaksid, kui Ühendriikide rumalad liidrid teevad seda nende eest?» küsis Trump.

Ohio kuberner John Kasich märkis, et Trumpi kommentaarid on «tabanud närvi» ja tema eiramine oleks suur viga.

«Kui mind poleks, siis keegi ei julgeks ebaseaduslikust sisserändest üldse rääkidagi,» tõdes Trump.

«President Barack Obama ja välisminister Hillary Clinton tegid koos kõvasti tööd selleks, et muuta Ameerika unelm Euroopa õuduseks,» märkis illegaalse immigratsiooni teemadel sõna võttes juba enne põhidebatti Louisiana kuberner Bobby Jindal.

USA vabariiklaste presidendikandidaadid pidasid neljapäeval Clevelandis 2016. aasta presidendivalimiste eelvalimiste esimese debati. Arvamusküsitlusi juhib Trump. Kandidaatidel oli võimalus esitada debatil oma majandus- ja välispoliitika platvormi.

Põhidebatil osalesid Trump, Florida ekskuberner Jeb Bush, Wisconsini kuberner Scott Walker, Arkansas' ekskuberner Mike Huckabee, endine neurokirurg Ben Carson, senaatorid Ted Cruz, Marco Rubio ja Rand Paul ning New Jersey kuberner Chris Christie ja Ohio kuberner Jon Kasich.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles