Liisa Oviirile ei tulnud ministriportfelli vastuvõtmise otsus üleliia raskelt

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Oviir
Liisa Oviir Foto: Erakogu

Eilsel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse koosolekul ettevõtlusministri kandidaadiks nimetatud Liisa Oviir tunnistas, et oli partei esimehe sellesisulisest ettepanekutest esiti jahmunud, kuid ta usub, et saab ministriametis teha seda, mida poliitikasse otsima tuli.

Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski tegi Oviirile ettepaneku ettevõtlusministri kohale asuda käesoleva nädala keskel. «Mulle tuli see ettepanek täiesti ootamatult,» ütles Oviir Postimehele.

Ehkki ettepanek oli üllatav, ei tulnud otsuse tegemine Oviiri sõnul just üleliia raskelt. «Kuigi ma olin hetkeks jahmunud, siis samas, kui ma eelmine sügis andsin nõusoleku riigikogu valimistel kandideerida, siis ma ikkagi iseenda jaoks tegin selle otsuse ära, et ma tahan poliitikas kaasa lüüa,» selgitas ta.

Sellegipoolest pidas ta enne jaatava vastuse andmist nõu nii pere kui senise ettevõtlusministri ja erakonnakaaslase Urve Paloga.

«Tema ütles mulle, et soovitab selle (ministriameti – toim.) vastu võtta  -  et ta näeb, et ma saan sellega hakkama ja ta näeb, et see on huvitav väljakutse ja võimalus teha seda, mida ma läksin poliitikasse otsima. Teha midagi sellist, mis muudaks meie ettevõtluskeskkonda paremaks,» rääkis Oviir.

Seda plaanib ta teha vähendades liigset seadustega reguleerimist ja muutes suhtumist ettevõtjatesse. Oviir nentis, et mõistagi on ametnikud omal alal väga kompetentsed, kuid ta on kohanud ka suhtumist, et ettevõtja on ametniku pärast, mitte vastupidi.

«Minu jaoks on hästi oluline mingisugune põhimõtteline muutus suhtumises, et tegelikult on riik inimeste pärast, mitte vastupidi,» sõnas ta.

Oviir usub, et erakonna esimees usaldas ministriameti tema kätesse mitmel põhjusel. «Ma arvan, et iga personaalse valiku puhul on mitu asja – üks on kompetents, teine on isikuomadused, kolmas on maailmapilt. Eks kõik need asjad peavad kokku saama,» leidis ta.

Kuivõrd võivad mõningased pinged valitsusesisest koostööd mõjutada, ei osanud seni valitsuskabineti tegevust kõrvalvaatajana hinnanud Oviir öelda. «Kui võtta puhtalt pragmaatilisest seisukohast, siis kui täiskasvanud inimesed tulevad kõik ajama ühte ja sama riigi asja, siis nad suudavad panna kõrvale oma erimeelsused ja selle ühise osaga töötada.»

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus nimetas eile ettevõtlusministri kandidaadiks seni merendus- ja energeetikavaldkonnas tegutsenud juristi Liisa Oviiri, kaitseministriks soovib erakond tuua väliskomisjoni juhi Hannes Hanso ning tervise- ja tööministriks partei esimehe Jevgeni Ossinovski.

Muudatuste tõttu peavad valitsusest lahkuma tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev ning praegune kaitseminister ja erakonna eelmine esimees Sven Mikser, kellest saab Hanso asemel riigikogu väliskomisjoni esimees. SDE praegustest ministritest jätkab valitsuses ainsana tööd kultuuriminister Indrek Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles