Poliitikavaatlejad on eri meelt Simsoni ja tema toetajate tuleviku suhtes

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Tondiraba jäähallis toimub pühapäeval Keskerakonna kongress, kus valitakse erakonnale esimeest.
Tallinnas Tondiraba jäähallis toimub pühapäeval Keskerakonna kongress, kus valitakse erakonnale esimeest. Foto: Liis Treimann

Poliitikavaatlejad on eri meelt Edgar Savisaarele napilt 55 häälega Keskerakonna esimehe valimised kaotanud Kadri Simsoni ja tema toetajate tuleviku suhtes parteis.

Ilona Leib, suhtekorraldaja

Kõik läks ootuspäraselt, nii kurb kui see ka Keskerakonna seisukohalt ei ole. Nii nagu Savisaar ei oska kaotada, nii ei oska ta hoolimata pikast poliitilisest kogemusest ka võita. Savisaare ettepanekul nimetatud kaasakoogutav ja lojaalne aseesimeeste koosseis on lihtsalt üks selle tõendus. Simsoni kogutud toetus erakonna liikmete poolt oleks suuremeelse ja erakonda liita sooviva poliitiku puhul pälvinud vastaskandidaadi nimetamise aseesimeheks. Savisaare võit tähendab Keskerakonna kapseldumise ja marginaliseerumise jätkumist ning tõenäoliselt ainsad muutused, milleks Savisaarel on jaksu, puudutavad Simsonit toetanud inimeste tõrjumist ja ilmselt ka tagakiusamist erakonna sees. Kuigi mõlemad esimehekandidaadid pidasid Eesti jaoks olulisimaks Reformierakonna positsioonide nõrgestamist valitsuse juhtiva parteina, on tagasivalitud Keskerakonna esimees kindlaimaks praeguse kolmikliidu valitsuse jätkamise garandiks.

Vello Pettai, politoloog

Ma ei usu, et erakond kohe kindlasti lõheneks, sest Kadri Simson sai väga tugeva toetuse ja ka juhatuse liikmete seas on tubli hulk tema toetajaid täis. Tal on igati põhjust jätkata seal võitlust n-ö seest poolt. Jääb lihtsalt küsida, kuidas ta saab nüüd uute aseesimeestega hakkama: mismoodi hakkavad nemad tegutsema. [Riigikogu kesk]fraktsioonis on jätkuvalt tema toetajaid. Vaevalt üritatakse nüüd teda sealt (fraktsiooni esimehe koha pealt - toim) maha võtta. Seega tuleb leida tasakaal esimehe ja uute asesimeestega.

Tõnis Saarts, politoloog

Kahtlemata oli see napp võit Edgar Savisaare kasuks. Võtmeküsimus on selles, kas kumbki pool suudab teha pingutusi erakonna taassidumiseks või pigem see lõhenemiskäär, mida on erakonnas ilmselgelt näha, süveneb ja see lõpeb mõne uue lõhenemisega või suudetakse mõni kokkulepe saavutada erinevate poolte vahel ja siiski edasi minna ühtse parteina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles