Ka Viljandimaa inimesed vajavad abi

, Eesti toidupanga ekspertkomitee esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MAJANDUSLIKULT soodsatel aastatel oleme unustanud toiduabi, mis 1990. aastate algul välismaalt Eestisse voolas ja üleminekuajal paljud nälja­ohust päästis.

Majanduskriis on Eestis ligi 100 000 inimest taas kitsikusse viinud. Juba räägitakse 20 000 lapsest, kes ei saa kõhtu täis süüa.  

Kriisist ei ole puutumata jäänud ka Viljandimaa. Näitena saab tuua tõiga, et paar aastat tagasi oli siin toimetulekutoetuse saajate hulk mitu korda väiksem kui praegu.

Sügavalt mõtlemapanev on tööpuuduse kasv, mis tähendab, et ühtäkki on hulk peresid kaotanud kas ühe sissetulekuallika või koguni kõik ning väljapääsu ei paistagi.

NII POLE üksnes Viljandimaal, vaid kõikjal Eestis: need, kes märtsikuus loodud toidupanga paki järele tulevad, pole asotsiaalid, vaid elumuutustes töö kaotanud või üksi lapsi kasvatavad inimesed. Silmad häbelikult ringi uitamas, annavad nad allkirja, et on abi kätte saanud. Kaasavõetud kilekotti lähevad jahu ja nuudlid, suhkur, õlipudel, leib ja sai. Tänulikkus saab häbist võitu, kui peale tavalise kõhutäite antakse kaasa ananass või apelsine.

«Toiduabipakk tähendab mulle palju,» kirjutab üksik­ema. «Vahel ei ole raha lapsele süüagi osta. Just puuvilju ei jõua osta, aga lapsel on ju vaja ka neid. Ise võid söömata olla, aga laps peab midagi kõhtu saama. Tänu toidupakile on millestki talle süüa teha.»

TOIDUPANK saab jagatava tootjatelt, hulgimüügifirmadelt, kaubanduskettidelt, eraisikutelt ning mõni kord aastas korraldatavatest toidukogumiskampaaniatest. Olenemata positsioonist, tunnevad toetajad endil lasuvat kaasvastutust raskustes olevaid inimesi abistada.

Võimaluste piires tegutseb toidupank Põhja-Tallinnas, Lasnamäel ja Tartus ning abistab igal nädalal 200 peret.

Omavalitsuse sotsiaaltöötajate teavituse alusel saavad abi need, kelle sissetulek jääb pereliikme kohta alla 1000 krooni kuus. Toiduabi pannakse kokku kümnete vabatahtlike abiga ning jagatakse koostöös mittetulundusühingute ja sotsiaaltöö organisatsioonidega.

KUTSUME TEID appi, et laiendada raskel ajal toiduabi süsteemi kiirelt muudesse Eesti paikadesse. Seda ei vaja üksnes Tallinna ja Tartu, vaid ka paljude teiste piirkondade inimesed.

Kõige lihtsam on sellele kaasa aidata, annetades Eesti krooni mündid kogumisanumatesse. Viljandimaal on need paljudes paikades juba üleval. Annetatud mündid aitavad muretseda loodavatele toidupankadele vajalikke laoruume ja -mööblit, toidukaste ja transpordivahendeid.

AINUÜKSI müntide toel toidupanka Viljandimaal siiski üles ei ehita. Eelkõige vajab hea idee hakkajaid inimesi ja mittetulundusühinguid, kes on valmis kodulinnas või -maakonnas toidupanga rajamise ning iganädalase toidujagamise organiseerimise enda kanda võtma.

Stabiilseks tööks läheb neil omakorda tarvis koostööpartnereid — hulgifirmasid, kauplusi ja tootjaid, kes oleksid valmis abivajajatele iga nädal toiduaineid annetama.
Loodame, et teil jätkub julgust ja jõudu meiega koos toidupank üles ehitada, aitamaks neid, kes seda väga vajavad.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles