Põhja-Korea: Lõuna-Korea takistab perede taasühinemist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvakonflikt Korea poolsaarel ei võimalda põhjakorealastel teisel pool piiri elavate sugulastega kohtuda.
Relvakonflikt Korea poolsaarel ei võimalda põhjakorealastel teisel pool piiri elavate sugulastega kohtuda. Foto: SCANPIX

Korea RDV süüdistas lõunanaabreid kuue aastakümne eest sõja tõttu lahutatud perede taasühinemise takistamises.

Vastava avalduse tegi Põhja-Korea Punane Rist pärast eile vaidlusalusel merepiiril aset leidnud tulevahetust, mille käigus tabasid Põhja-Korea raketimürsud ka Lõuna-Korealae kuuluvat Yeonpyeongi saart, nõudes kahe Lõuna-Korea sõduri ja kahe tsiviilisiku elu, vahendas uudisteagentuur Yonhap.

Rünnaku järel teatas Soul, et peatab kõik humanitaarabisaadetised Põhja-Koreale. Viimane on pereliikmete regulaarsete kohtumiste lubamise eest nõudnud lõunanaabritelt 500 000 tonni riisi ja 300 000 tonni väetist.

«Kuna Lõuna-Korea Punane Rist on kõnelused tähtajatult edasi lükanud, ei tegele me enam humanitaarküsimuste lahendamisega,» teatas Põhja-Korea Punane Rist riikliku uudisteagentuuri KCNA vahendusel. «Lõuna-Korea Punane Rist peaks võtma endale kogu vastutuse humanitaarprogrammide, seal hulgas ka perede taasühinemise rikkumise eest,»

1953. aastal relvarahuga lõppenud sõja tulemusena jäid Korea poolsaar ja rahvas jagatuks kahe riigi ning kommunistliku ja kapitalistliku süsteemi vahel. Rahulepingut pole riigid tänaseni sõlminud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles