ELi liidrid ei jõudnud Türgiga veel kokkuleppele (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemkogu erakorraline kohtumine Brüsselis.
Ülemkogu erakorraline kohtumine Brüsselis. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Euroopa Liidu valitsusjuhid ja riigipead ei jõudnud Brüsselis eile õhtul Türgi peaministri Ahmet Davutoğlu osalusel toimunud erakorralisel tippkohtumisel, kus arutati rändesurve vähendamiseks EL-Türgi rände tegevuskava elluviimist, veel lõplikule kokkuleppele.

«Türgiga on viimastel päevadel käinud väga intensiivsed arutelud, kuid nende esitatud uued tingimused nõudsid põhjalikku arutelu ja edasisi läbirääkimisi EL ja Türgi vahel,» teatas peaminister Rõivas öösel tippkohtumise järel.

«Andsime Ülemkogu eesistujale Donald Tuskile mandaadi jätkata läbirääkimisi Türgiga, et jõuda lahenduseni kümne päeva pärast toimuval Ülemkogul,» lisas Rõivas.

Peaministri sõnul soovitakse saavutada kokkulepe, mille tulemusena Türgi võtab tagasi Türgist Kreekasse jõudnud põgenikud ja EL suurendab rahalist tuge põgenike elamistingimuste parandamiseks põgenikelaagrites Türgis. 

Euroopa Liidu valitsusjuhid ja riigipead otsustasid kiirendada viisavabaduse kõnelusi Türgiga, kuid EL soovib hoida selget tingimuslikkust, et kriteeriumid viisavabaduse saavutamiseks oleksid täidetud.

«Euroopa Liidu jaoks on olulisim, et Türgi teeks koostööd soovimatu sisserände ohjamisel ning võtaks viivitamatult tagasi ebaseaduslikult saabujad,» lisas Rõivas.  

Järgmine korraline Ülemkogu toimub 17. ja 18. märtsil. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles