Norra islamist, mulla Krekar andis riigi kohtusse (11)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Najmuddin Ahmad Faraj, keda tuntakse ka kui mulla Krekarit
Najmuddin Ahmad Faraj, keda tuntakse ka kui mulla Krekarit Foto: SCANPIX

Norras tegutsev islamistist jutlustaja Najmuddin Ahmad Faraj, keda tuntakse ka kui mulla Krekarit, andis Norra riigi kohtusse, soovides saada kompensatsiooni selle eest, et ta oli üheksa kuud vangistuses.

Mulla Krekar võeti kinni möödunud aastal pärast teleesinemist, milles ta tegi äärmusislamistlikke ähvardusi, edastab The Local.

«Kõik, kes islamit solvavad või ründavad, peavad saama karmi karistuse. Tegemist on elu ja surma küsimusega ning meil moslemitel on õigus oma religiooni kaitsta,» teatas mulla siis.

Ta ülistas siis ka 7. jaanuaril 2015 Pariisis satiirilehe Charlie Hebdo toimetusele tehtud rünnakut.

Krekari advokaadi Brynjar Melingi teatel kaebas ta klient esmapäeval riigi kohtusse eesmärgiga saada oma kinnipidamisaja ja maine kahjustamise eest 200 000 Norra krooni kompensatsiooni.

«Kompensatsiooni taga on kaks nõudmist. Üks neist on pikk aeg, mil ta oli vanglas ja teine, et kinnivõtmine kahjustas ta head nime ja mainet,» teatas Meling.

Norras 1991. aastal kurdi islamistide liikumise Ansal al-islam asutanud Krekar oli viimati vangistuses 285 päeva, kuid ta on ka varem politsei ja võimude huviorbiidis olnud ning tal on tulnud trellide taga aega veeta.

Norra Oslo kohus määras möödunud oktoobris Krekarile 1,5 aasta pikkuse vangistuse selle eest, et ta ähvardas tappa koraani põletanud kurdi Halmat Gorani. Krekar vabastati apellatsioonikohtu otsusega märtsis.

Krekari naise teatel on ta mees tagasi kodus, tegeledes jälle islami ja koraani õpetamisega.

Krekari advokaadi Melini sõnul on ta kliendil samasugused õigused riik kohtusse kaevata nagu teistel Norra kodanikel ja saada talle tehtud kahju eest kompensatsiooni.

Põhja-Iraagist pärit Krekar on alates 1991. aastast, mil ta Iraagist Norrasse kolis, olnud Norra kohtu ees 60 korda.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles