Guatemala paigutas vaidlusalusele piirialale Belizega 3000 sõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guatemala lipp
Guatemala lipp Foto: SCANPIX

Guatemala paigutas 3000 sõdurit vaidlusalusele piirialale Belizega pärast tulistamisvahejuhtumit, milles hukkus üks Guatemala teismeline, teatas kaitseminister William Mansilla reedel.

«See on ennetav meede, see ei ole sõjakuulutamine,» ütles Mansilla telefoni teel Guatemala põhjaosas, kus ta oli jälgimas sõdurite asumist positsioonidele.

Guatemala sõdurite arv Belize piiril oli varem 400.

Belize süüdistas reedel Guatemalat vägede «koondamises» piirile. Guatemala kurtis omakorda Belize «agressiivse hoiaku» üle, väites, et riigi «vägivallateod» kahjustavad kahepoolseid suhteid.

Guatemala on minevikus nõuelnud endale üle poolt tänapäeva Belize territooriumist. Nõuded pärinevad 150 aasta tagusest ajast, mil Belize oli Briti Hondurase nime kandev Suurbritannia koloonia.

Pinged Belize ja Guatemala vahel on jäänud püsima vaatamata kokkuleppele otsida territoriaaltülile lahendust Rahvusvahelise Kohtu (ICJ) kaudu.

Need teravnesid järsult seoses kolmapäevase tulistamisintsidendiga piiril, mis juhtus mõlema riigi väitel enda pool piiri.

Guatemala teatel tulistas Belize piiripatrull surnuks 13-aastase Guatemala poisi, kes oli jalutamas põllutöölt koju, ja haavasid tema isa ja venda.

Belize väitel sattus riigi piiripatrull Guatemala tsiviilisikute tule alla ja vastas «õigustatud enesekaitsena».

Pooled süüdistavad teineteist ka teistes vägivaldsetes vahejuhtumites, tekitades kartusi piiritsooni militariseerimisest.

Ehkki Belize iseseisvus 1981. aastal, ei tunnustanud Guatemala seda territoriaalnõuete tõttu järgnenud kümne aasta jooksul, sundides Suurbritanniat hoidma oma endises koloonias heidutusena väikest sõjalist kontingenti, mis toodi ära alles viis aastat tagasi.

Piiritüli on esimene tõsisem välispoliitiline väljakutse jaanuaris ametisse astunud Guatemala presidendi Jimmy Moralese jaoks.

Neljapäeval süüdistas ta pöördumises rahvale Belizet poisi tapmisega seoses «argpükslikkuses», öeldes, et Guatemala väed kavatsevad kaitsta rangelt riigi suveräänsust piirijõel.

Ameerika Riikide Organisatsioon ja Suurbritannia on kutsunud pooli vaoshoitusele ja mõõdukusele, öeldes, et ICJ on parim vahend tüli lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles