Lahkus tuntud ajakirjanik ja kunstikriitik

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünal
Küünal Foto: Elmo Riig / Sakala

In memoriam Ressi Kaera 15.11.1923 – 21.04.2016

On lahkunud ajakirjanik ja kunstikriitik Ressi Kaera. Ta sündis Tallinnas farmatseudi ja laulja perekonnas, lõpetas 1941. aastal Tallinna IX Keskkooli (Inglise Kolledži).

Aastail 1941-44 oli ta koos emaga NSV Liidu tagalas, töötades Moskva Kehakultuuri Instituudi juures, pärast sõda mõnda aega ENSV Kehakultuuri-  ja Spordikomitee inspektorina, seejärel kuni 1948. a ENSV Riikliku Filharmoonia repertuaariala juhatajana.

Aastast 1951 õppis ta Tartu Ülikoolis kunstiajalugu, lõpetades õpingud  töö kõrvalt 1963. a. Aastail 1951-73 oli ta ajalehe Sirp ja Vasar kunstiosakonna juhataja. See oli  ühiskondlikus elus muutuste aeg, millele ajakirjandus pidi kiiresti reageerima. R. Kaera  toetas uusi suundumusi, noori kunstnikke ja kriitikuid, avaldades ka ise iseäranis 1960. aastatel terve rea artikleid ja intervjuusid kunstnikega. Ta leidis viisi, kuidas kirjutada uutest nähtustest, mainimata ülemusi ärritavaid «isme».

R. Kaera avas lehes mitmeid uusi rubriike ning algatas mõttevahetusi arhitektuuri ja kunstielu aktuaalsetel teemadel. Ta respekteeris oma autoreid ning kooskõlastas nendega pisimadki parandused.  Alates aastast 1961 kuulus ta Eesti Ajakirjanike Liitu, alates 1963 – Kunstnike Liitu. Aastail  1974-94 oli ta Literaturnaja gazeta korrespondent. Selles ametis on ta  täitnud tänuväärset  vahendajarolli, kokku viinud siinseid ja Moskva kultuuriinimesi. Pensionile jäänuna on ta meelsasti võtnud kanda ühiskondlikke ülesandeid, kuni hiljutise ajani võis tema nooruslikku kuju näha näituste avamistel ja muudel kultuuriüritustel. Seltskonnas oli ta meeldiv, avara silmaringiga ja vaimukas kaaslane.

Avaldame kaastunnet lahkunu omastele.

Ressi Kaera ärasaatmine toimub esmaspäeval, 25. aprillil kl 15.00 Rahumäe Juudi kalmistu kabelis.

Eesti Kunstnike Liit

Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühing

Eesti Ajakirjanike Liit

Eesti Kunstimuuseum

Tartu Kunstimuuseum

Eesti Kunstiakadeemia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles