Psühhiaater: Eestis piisaks vaid ühe pedofiilia ravikeskuse avamisest

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste riikide kogemus näitab, et pedofiiliat ennetavad keskused võiksid palju kuritegusid ära hoida.
Teiste riikide kogemus näitab, et pedofiiliat ennetavad keskused võiksid palju kuritegusid ära hoida. Foto: Garry Moore/picture alliance/moodboard/Scanpix

Euroopas ei ole praegu ühtset süsteemi, kuidas tegeleda pedofiilide raviga ennetavalt või kuriteojärgselt vanglas, mistõttu Soome asub Suurbritannia eeskujul katsetama vangide ravis uut lähenemist, kus grupiteraapia asemel lähenetakse patsientidele individuaalselt.

Pedofiilia psühhiaatriline häire, millele ei ole päris kindlat ravi haigusele olemas, katsetatakse erinevaid meetodeid, näiteks psühhoteraapiat või isegi keemiaravi, millega viiakse testosterooni tase kehas nullilähedale, selgitas Soome vangide psühhiaatriahaigla ülemarst Alo Jüriloo ETV telesaates «Terevisioon».

«Ei ole olemas pedofiili profiili,» sõnas arst ning selgitas, et oma käitumist soovib ka ise parandada vaid osa pedofiile, kuid  Euroopa kogemus on näidanud, et pedofiilide ravis annab üsna häid tulemusi ennetustöö, mistõttu võiks Eesti nagu ka Soome võtta eeskuju Lääne-Euroopa riikidest ja arendada keskusi, mis võiks pedofiiliakalduvustega inimesi ennetavalt aidata.

Kuigi vastupidiselt Rootsile, Suurbritanniale ja Prantsusmaale ei ole Soomes ja Eestis spetsiaalsed pedofiilia ravile ja ennetustööle keskendunud asutusi, on ka näiteks Tartu vanglas pedofiilidel soovi korral võimalik ravi saada. Kuna statistika näitab, et umbes 15 kuni 20 protsenti vangidest, kes on karistuse ära kandnud, panevad sama kuriteo uuesti toime, siis oleks hästi toimivast ennetustööst ja ravist nii enne kui pärast kuriteo toimepanemist palju abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles