Keskerakond ei salga parempoolsemaks muutumist

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna kongress. Paremal erakonna esimees Edgar Savisaar, taustal riigikogu valimiste kandidaatide reklaamplakatid.
Keskerakonna kongress. Paremal erakonna esimees Edgar Savisaar, taustal riigikogu valimiste kandidaatide reklaamplakatid. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna valimisprogrammi koostamise eestvedaja Jüri Ratas nõustus politoloog Rein Toomla analüüsi järeldusega, et erakond on muutunud varasemaga võrreldes parempoolsemaks.

«Kui võrrelda Keskerakonna asetust 4 aastat tagasi, siis oleme pööranud nüüd rohkem tähelepanu majandus- ja maksupoliitikale. Me näeme, et läbi tootva tööstuse on võimalik Eestimaal luua töökohti juurde ja ergutada eksporti,» ütles Ratas Postimees.ee’le.

«Läbi majanduskriisi on õppinud kõik perekonnad, aga ka erakonnad. Majanduspoliitika on üks väga oluline osa majanduskriisist väljatulekul ja stabiilse majanduskasvu tagamisel.»

Keskerakond on end tema sõnul programmiliselt asetanud keskele ning seda kinnitab ka Toomla skaala – olles teistest erakondades vasakul, aga keskmest mitte väga kaugel.

«Keskerakond ongi kõige rohkem vasakul, sest majanduskriisi tingimustes on vaja rohkem sotsiaalset mõõdet, kus on peamised teemad hindade tõus, töökohtade loomine jne.»

Politoloog Rein Toomla analüüsis Postimees.ee palvel Eesti erakondade valimisplatvormide paiknemist parem-vasak skaalal. Selgus, et kõik erakonnad on tsentris, siiski väikesed maailmavaatelised erinevused eksisteerivad. N-ö parempoolsema grupi moodustavad nende seas Reformierakond ja Rahvaliit, keskel on IRL ja sotsid ning vasakul Keskerakond.

Keskerakonna kohta ütles Toomla kommentaariks, et nendega on nii nagu sotsidega – vasakjõud on nihkunud majanduskriisi tuules parempoolsemaks.

«Paistab, et kriisist väljatulek on mõjutanud neid, kes erakonna programme kokku panevad. Terve erakond on jõudnud alateadlikult seisukohale, et praegusel hetkel ei ole nihe paremale neile vastunäidustatud,» pakkus Toomla.

«Praegusel ajal ei saa enam väga palju kokku lubada, kui sa tahad võimule tulla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles