Toomas Trapido ja Mark Soosaar pürivad riigikokku üksikkandidaatidena

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Soosaar
Mark Soosaar Foto: Sille Annuk

Roheliste ridadesse kuuluv Toomas Trapido ja sotside liige Mark Soosaar on otsustanud riigikokku pürgida üksikkandidaatidena.

Trapido kandideerib Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosas, kus ta algselt pidi kandideerima roheliste esinumbrina. Põhjustest, miks ta roheliste nimekirjas ei kandideeri, Trapido täpsemalt rääkida ei soovi. «Räägime sellest pärast valimisi,» osutas ta.

Küsimusele, miks käesoleva aasta riigikogu valimistel tunduvalt rohkem üksikkandidaate kandideerib kui 2007. aasta valimistel, vastas Trapido: «See on aja märk, erakondlikud struktuurid ei vasta muutunud oludele. Inimesed elavad väga erinevaid elusid ja nad on oma arvamustes iseseisvamad ning tahavad ise otsustada asju. Erakonnad seda võimalust hästi ei paku.»

Trapido kavatseb riigikokku saades seista inimkeskse tervishoiu eest ja võidelda selle eest, et inimesed saaksid rohkem otsustada.

Roheliste seast välja astumise kohta ei soovinud Trapido selget seisukohta öelda. «Täna olen liige ja varsti otsustan, kuidas edasi.»

Soosaar sotside seast ei lahku

Pärnumaa ringkonnas kandideeriv Mark Soosaar rääkis Postimees.ee’le, et lõpliku otsuse üksikkandidaadina kandideerida tegi ta täna hommikul. Kui suur on tema võimalus üksikkandidaadina valituks osutuda, on Soosaare hinnangul raske öelda.

Sotside liikmestaatusest Soosaar loobuda ei kavatse: «Ma olen sotside liige ja kui mind kastiga kunagi maamulda viiakse, siis lähen sotsina.»

Tema hinnangul on erakonnad ise põhjustanud olukorra, kus riigikokku kandideerib tänavu üle kahe korra rohkem üksikkandidaate kui möödunud valimistel. «Keskmine põhjus on see, et palju on asendustegevust ja populistlikke lubadusi ning ei ole nii palju vastutust, et need lubadused täidetud saaksid. Üksikkandidaadil on see vastutus selgem.»

Kui Soosaar riigikokku taaskord valituks peaks saama, kavatseb ta seista solidaarsema vanemahüvitise ning Pärnumaa inimeste huvide eest. Soosaar nentis, et riigikogu saadiku side maakonnaga, kust ta mandaadi sai, peab olema tugev.

Kahel korral Pärnumaalt riigikokku valitud Mark Soosaar andis möödunud nädalal teada, et välistab kandideerimise sotsiaaldemokraatide nimekirjas.

Soosaart häirib, et erakonna Pärnumaa esinumber on Epp Klooster, kelle abikaasa suhtes on käimas kriminaalmenetlus. Soosaar teatas, et tal ei ole kuidagi võimalik sotside nimekirjas riigikogusse pürgida, sest tema arvates peavad riigikogus töötama inimesed, kes austavad Eesti seadusi.

Riigikokku pääsemiseks on üksikkandidaadil olenevalt ringkonnast vaja 4500-6000 häält.

Eelmistel, 2007. aasta riigikogu valimistel kandideeris kokku 7 üksikkandidaati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles