Simson: Põhjamaade asemel viib valitsus Eestit Ladina-Ameerikasse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ladina-Ameerika. Pildil Brasiilia suurim linn São Paulo, kus terava kontrasti moodustab vaene agul pilvelõhkujaid täis linna kõrval.
Ladina-Ameerika. Pildil Brasiilia suurim linn São Paulo, kus terava kontrasti moodustab vaene agul pilvelõhkujaid täis linna kõrval. Foto: Wikipedia.org

Keskerakonna esindaja Kadri Simson heitis ETV valimisstuudio majandusdebatis valitsuserakondadele ette Ladina-Ameerika tüüpi riigi suunas arenemist.

«Tänane valitsus on eelarvetasakaalu inimeste arvelt esmatähtsaks seadnud, nelja aasta eest olime pikkade sammudega Põhjamaise riigi suunas teel, nüüd oleme liikunud pigem Ladina-Ameerika stiili suunas, eelarvepoliitika on jõukate huvides,» sõnas Keskerakonna esindaja Kadri Simson.

Reformierakondlane Jürgen Ligi lubas, et uue eelarveülejäägi saavutamise tärmin on 2013. aasta. «Kriisimeetmed on Eestis olnud täiesti põhjamaade tasemel. Euroopa Komisjoni prognooside kohaselt on Eesti majandus Euroopa kiireima kasvuga. Kui midagi kihva ei keerata, siis tööpuudus – nii registreeritud kui tegelik – langeb nelja aastaga alla 10 protsendi, mis pole enam väga hull olukord.»

Roheliste esindaja Marek Strandberg rõhutas, et ükski maksumuutmine ei anna efekti, kui me ei tõsta tööviljakust. «Inflatsiooniga polegi mõtet otse tegeleda, kuna me oleme liitunud maailma kalleima kaubamaja – Euroopa Liiduga – seal ongi kõige kallimad hinnad. Töö iseloom järgneva kolmekümne aastaga muutub järsult. Oma inimeste oskuste ja intelligentsi poolest Euroopa on võrreldes muu maailmaga väga konkurentsivõimeline.»

Sotsiaaldemokraat Urve Palo ei kujutaks ette, kuidas Eesti oleks kriisis hakkama saanud, kui 2000. aastal sotside eestvedamisel poleks loodud töötukassat. Ta kahtles, kas keegi teine seda sotside asemel oleks teinud.

«Kriisist saab tulla välja rahvusliku ettevõtluse toel. Võtame välisinvesteeringud kontrolli alla, mitmed riigid nagu Hiina, Malaisia, Korea kasutavad sellist kontrolli. Välisinvesteering pole püha lehm, võib olla jumalast, võib olla saatanast,» rõhutas Eesti Iseseisvuspartei kandidaat Rein Pihlar.

Juhan Parts rõhutas, et maksukeskkonda tuleb hoida väga stabiilsena. «Töökohad, lisaväärtus, palk – kõik see tuleb ettevõtte initsiatiivist.»

Aldo Vinkel erakonnast Eesti Kristlikud Demokraadid leidis, et tööjõu maksustamist tuleks vähendada. «Töötuskindlustusmaksu raskel ajal mujal maailmas vähendatakse, meil läks millegipärast vastupidi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles