Valimistel kandideerib rekordarv arste

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Eero Merilind noore patsiendi Meeri Krassiga.
Perearst Eero Merilind noore patsiendi Meeri Krassiga. Foto: Mihkel Maripuu

Keeruline olukord tervishoius, kus lahendamist vajab hulk põletavaid probleeme, on pannud riigikogu valimistel kandideerima palju meedikuid ja haiglajuhte.


Praegu Tallinna linnavolikogus olev Nõmme perearst Eero Merilind ütles, et talle on see poliitikas osalemise loogiline jätk. «Eks arstidel ole teravdatud ühiskondlik närv, mis sunnib ühiskonnaelus sõna sekka ütlema,» lausus ta.

Merilinnu sõnul tuleb lähiajal parlamendis tõsiselt arutusele võtta nii haiguslehtede temaatika kui haiglavõrgu korrastamine, samuti nakkushaiguste levik, alkoholism ja suitsetamine. Haigekassa lepingud tuleks tema sõnul muuta paindlikumaks, nii et raha liiguks koos patsiendiga. Samuti tuleb lahendada hambaravi ja taastusravi kompenseerimise küsimus.

Praegu riigikogus istuv endine sotsiaalminister Maret Maripuu ütles, et mõni arst on olnud igas koosseisus, kuid neid pole kunagi seal ülearu palju. «Mida rohkem erinevate elualade esindajaid parlamendis on, seda parem,» nentis ta.

Tervishoiuteema on Maripuu hinnangul ühiskonnas alati väga tundlik olnud, sest puudutab kõiki inimesi. «Ükskõik millises valdkonnad otsuseid vastu võttes tuleks hinnata ühtlasi selle mõju tervisele, sest see on meie kõigi suurim vara,» lausus ta.

Maripuu lisas, et nii paljude tervishoiuga seotud inimeste kandideerimine on ajastu märk ja igati positiivne nähe.

Reformierakonna nimekirjas kandideerivad eelseisvatel valimistel riigikogusse lisaks Eero Merilinnule veel Helge Hallika ja Tõnu Juul. Keskerakonna kandidaatide seast leiab Mark Levini, Peeter Mardna, Nikolai Põdramägi, Viktor Vassiljevi nimed. Isamaa ja Res Publica (IRL) nimekirjas loodavad riigikokku pääseda Matti Tarum, Mihhail Feštšin, Imre Rammul ja Nelli Kalikova.

Kandidaatide seas on ka endine haigekassa juht Toivo Leemets (Eestimaa Rahvaliit), ja ravimitootjate liidu juht Riho Tapfer (IRL). Sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerivad õdede liidu president Ester Pruuden, tervishoiualatöötajate ametiühingute liidu esimees Piret Kruuser ning Tallinna tervishoiuameti juhataja Ene Tomberg. Üksikkandidaadina on ennast üles seadnud emeriitprofessor Rein Teesalu.

Haigla juhtimise kõrval kandideerivad riigikokku näiteks Peeter Laasik, Peep Põdder ja Ülle Lumi – kõik keskerakonnast. Riigikokku soovivad pääseda ka Tartu tervishoiu kõrgkooli rektor Anneli Kannus (IRL) ja Tallinna tervishoiu kõrgkooli õppejõud Alar Sepp (SDE). Roheliste nimekirjast leiab Terviselehe peatoimetaja Aleksander Laane.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles