Teater peaks oleks lõbus ja pakkuma meelelahutust (1)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk
Juhan Kivirähk Foto: Kristjan Teedema

Kolmapäeval esitleti Turu-uuringute ASi sellesuvist elanikkonna uuringut «Teatri positsioon ja roll ühiskonnas». Küsimustele vastab Juhan Kivirähk.  

-Kui Eesti Etendusasutuste Liidu ja Eesti Teatriliidu tellitud uuring «Teatri positsioon ja roll ühiskonnas» ühte lausesse kokku võtta, siis ootab eestlane teatrilt, et oleks lõbus ja pakuks meelelahutust. Juhan Kivirähk, kas ma teen teie läbi viidud uuringule liiga?

Uuringule mitte, küll aga on selline järeldus natukene ülekohtune üldistus vaataja suhtes. Kui need 91 protsenti, kes pidasid teatri puhul oluliseks, et see oleks lõbus ja pakuks meelelahutust, ainult seda sooviksidki, siis ei saaks 87 protsenti toetust ootus näha teatris inimlikke tundeid, 83 protsenti soov, et seal mõtestataks üldinimlikke väärtusi jne.

Teater peab pakkuma palju erinevaid emotsioone ja mõtlemisainet. Ei ole ühte keskmist eestlast, kes läheb teatrisse väga üheste ootustega – teatripublik on mitmekesine nagu kogu meie ühiskond ning nagu on õnneks ka Eesti teater.

24. augustil avaldas Postimees Peeter Jalaka ja Mart Kolditsa kahekõne ja kui nüüd küsida Peeter Jalaka eeskujul: «Kas teater peaks olema tuli või telekas? Kunagi istusid inimesed tule ees, nüüd teleka ees. Televisioonist võtad sa valmiskujundid, tule sisse projitseerid kujundid ise,» siis mõistagi on sellist publikut, kes soovib näha valmislahendusi, rohkem kui neid, kes ootavad teatrilt impulssi, et ise asjade üle edasi mõelda.

-Uuringu pealkiri on «Teatri positsioon ja roll ühiskonnas». Milline see on?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles