Postimees.ee toob viis parteid väitlustulle

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta
Liisa Pakosta Foto: Erakogu

Viis populaarsemat erakonda peavad astuma valimiste eel vastu Eesti väitlusseltsi sõnavõluritele, et näidata, kas nende lubaduste taga on õõnes demagoogia või tõsine läbimõeldud kava meie elu paremaks muuta.

Juba kolmapäeval astub esimesena, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindajana väitlustulle Liisa Pakosta, kes hakkab kaitsma väidet, et «Emapension kasvatab sündimust».

Seda seisukohta asuvad ümber lükkama, nagu varasemateski online-debattides, rahvusvahelistel või Eesti-sisestel turniiridel kõrgeid auhindu võitnud noored Eesti Väitlusseltsist.

Päev pärast Pakostat astub väitlustandrile Reformierakond, kelle esindaja ja teema selguvad lähipäevil. Neile järgnevad kahe nädala jooksul Keskerakond, rohelised ja sotsiaaldemokraadid.

Tegu on Postimees.ee ja Eesti Väitlusseltsi koostöös korraldatavate online-debattide kolmanda hooajaga. Esimene oli 2009. aasta sügisel kohalike omavalitsuste volikogude valimiste eel, kui noorte argumendikunstnikega võtsid mõõtu Tallinna linnapeakandidaadid.

Eelmisel aastal korraldati online-väitlusi kord kuus parasjagu päevakajalistel teemadel ning lisaks poliitikutele said sõna erinevate eluvaldkondade tippasjatundjad.

Nagu 2009. aastal, nii väitlevad erakonnad ka seekord loosi teel selgunud järjekorras. Enda kaitstava teema saab partei ise valida kolm päeva enne väitlust neile saadetava kolme valiku hulgast. Postimees.ee ja väitlusseltsi koostöös koostatud teemad on mõeldud konkreetsele erakonnale ning inspireeritud partei tänavustest valimislubadustest.

Vastavalt teemale valib iga erakond omapoolse väitleja, kes on reeglina erakonna üleriigilise nimekirja esikümnest, ministrikandidaat või mõne piirkonna esinumber.

Väitlusseltsi võistkond ei esinda debattides isiklikke seisukohti, vaid üritab poliitiku argumentatsioonile vastandudes tuua välja konkreetse idee/valimislubaduse plussid ja miinused.

Eesmärk on pakkuda keskkonda, kus valimisteemasid arutatakse argumenteeritult ja sisuliselt, tõrjudes kõrvale häma, poriloopimise ja pinnapealsuse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles