Digiturism: kumb võidab, virtuaalne või tavareisimine?

, Digitarga külalisblogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virtuaalreisimisel pannakse kolmemõõtmeline kohalolekutunne kokku kahe silma jaoks eraldi.
Virtuaalreisimisel pannakse kolmemõõtmeline kohalolekutunne kokku kahe silma jaoks eraldi. Foto: Ann Vaida

Telefoni ja virtuaalreaalsuse prillide abil on tänaseks võimalik väga lähedalt teada saada, mida näeb ja kuuleb Hispaania Santiago de Compostela teel, Londoni kesklinnas või kasvõi Marsil, kirjutab külalisblogija Ann Vaida sinu moodi tehnoloogiaportaalis Digitark. Virtuaalreaalsuse vahendid on veel lapsekingades, kuid juba praegune tehnika pakub väga ägedaid lahendusi ning jõuab üha enam laiematesse massidesse. Tavaliselt seostatakse virtuaalreaalsust pigem mängudega, kuid VR pakub ka põnevaid võimalusi reisimiseks, sõnab ta.

Virtuaalreaalsusest ja 360-kraadisest videost on saamas hea abiline reiside planeerimisel ja reisimuljete jäädvustamisel ning jagamisel. Milline on virtuaalreaalsusega seotud reisimise tulevik? Kas virtuaalreisimine tähendab päriselt reisimise vähenemist? mõtiskleb Digitarga reisimine teemalises blogipostituses Ann Vaida.

Vaata ka Digitarga episoodi digireisimisest:

Virtuaalreaalsus ehk VR on tehislikult loodud keskkond, mis matkib võimalikult lähedalt päris maailma - erinevate vahenditega üritatakse edasi anda päris maailma nägemist, kuul(a)mist, tajumist ja haistmist. VRis on inimesel võimalik oma keskkonnaga lähemalt suhestuda ja seda ka mõjutada. Erinevad programmid ja vahendid pakuvad erineval tasemel võimalusi virtuaalmaailma tunnetamiseks.

Et virtuaalreaalsusega tutvuda, on tarvis virtuaalreaalsuse vaatamise prille. Neid on mitmesuguseid, erineva kvaliteediga ja erinevas hinnaklassis. Kõige odavam on näiteks Google’i enda tehtud Cardboard, mida saab tellida 20 dollari eest või juhendite järgi ise kokku panna. See on hea võimalus tutvuda VR-iga ilma esialgu suuremat väljaminekut tegemata, küll aga on Google Cardboardi kvaliteet võrreldes näiteks kõige tuntuma VR-prillikomplekti Oculusega pigem madal. Kui aga tehnika meeldib, siis tasubki soetada näiteks Samsung Gear või Homido VR-prillid.

VR-prille saab ühendada erinevate seadmetega, sealhulgas paljude uuemate nutitelefonidega. Selleks, et telefonis VR-süsteemid töötaks, peab telefonis olema güroskoop.

Virtuaalreaalsuse abil saab sisustada aega põnevalt ja kasulikult.
Virtuaalreaalsuse abil saab sisustada aega põnevalt ja kasulikult. Foto: Digitark

Et ise videoid toota, mida hiljem VR-tehnikaga vaadata ja kogeda, on loodud spetsiaalseid 360-kraadiste nurkadega kaameraid. Populaarsete seikluskaamerate tootja GoPro tuli hiljuti välja Omni-nimelise 360-kraadise variandiga oma kaamerast. GoPro Omni koosneb tegelikult kuuest erinevast GoPro kaamerast ja tehnoloogiast, mis need kuus kaamerat kokku üheks 360-kraadiseks videoks monteerib, mis omakorda muudab tehnika üpris kalliks.

Taskukohasem Samsungi Gear 360 võimaldab samamoodi filmida 360-kraadiseid videoid, mida saab hiljem vaadata virtuaalreaalsuse prillidega või Google Cardboardiga või ka ilma nendeta nautida. Lisaks saab ka Google Cardboard rakenduse abil teha 360-kraadiseid pilte ning juurde lindistada helisid, et seda pärast VR-keskkonnas vaadata.

Ann Vaida selgitab, kuidas virtuaalne reisimine aitab pärisreisi põhjalikult ja kasulikult ette valmistada ning samas reisimuljeid hilisemaks ehedalt jäädvustada ja neid jagada.

Google Trips on üks parimaid reisi planeerimise rakendusi 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles