Kodune surve teeb V4 trotslikuks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graafik. Referendum Ungaris.
Graafik. Referendum Ungaris. Foto: GRAPHIC NEWS

Poola, Ungari, Tšehhi ja ELi praegune eesistujamaa Slovakkia, kes on koondunud Visegrádi gruppi (V4), seisavad kategooriliselt vastu migrantide liikmesriikide vahel ümber jagamise kvootidele, nähes selles komisjoni soovi föderaalriigi vaimus võimu juurde haarata. Ungaris toimub homme selles küsimuses rahvahääletus.

V4 riigid on rändeküsimustes vähemalt avalikult ühtsed. Kvoodisüsteemi asemel soovivad nad, et EL tugevdaks migrantide tagasihoidmiseks kontrolli oma välispiiridel ning lahendaks rändeprobleemi selle lähteriikides. Nende arvates komisjoni kvoodisüsteem lihtsalt ei tööta.

«Nende väide on, et lahendus on poolik ega lahenda probleemi kui sellist,» ütles Postimehele Slovakkia Välispoliitika Assotsiatsiooni (SFPA) teadur Tomáš Strážay. «Teatud vaatepunktist võib seda tajuda solidaarsuse puudumisena, kuigi EL näib nüüd kaaluvat probleemile ka teisi lahendusi.»

Ungari pealinnas Budapestis tegutseva ning V4 riikidele keskendunud Euro-Atlandi Integratsiooni ja Demokraatia Keskuse (CEID) juhi Dániel Bartha arvates seisavad Poola, Slovakkia, Tšehhi ja Ungari ELi lahendusele vastu kahel põhjusel.

«Tähtsaim on õhutada viha, et kindlustada kodumaal valijate suurem toetus. Teiseks nõrgestada komisjoni, kuna [Ungari peaminister Viktor] Orbán ja [Slovakkia peaminister Robert] Fico ei poolda [Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude] Junckeri poliitikat ega võimu tsentraliseerimise püüdeid,» ütles Bartha Postimehele.

Sellega, et V4 liikmesmaade trotslikkuse põhjus on eelkõige soov kodumaal plusspunkte teenida, nõustus ka Postimehega vestelnud Euroopa Komisjoni esindaja. «Igaühel on oma kodupoliitika ja kodupublik, keda toidetakse. Pole üllatus, et see valitseb ükskõik millise ühisosa üle,» sõnas anonüümseks jääda soovinud allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles